19 Mart 2020 Perşembe

Antik Mısır Hakkında Şu Ana Kadar Hiç Duymadığınız 11 Tuhaf Şey

Antik Mısır denilince aklınıza neler geliyor? Eminiz birçoğunuz Antik Mısır denilince firavunları, piramitleri, köleleri düşünüyorsunuzdur. Fakat bugün size Antik Mısır hakkında şu ana kadar duymadığınız 11 ilginç şeyden bahsedeceğiz. 

1. Sineklere Çare

Günümüzde de olduğu gibi Antik Mısır'da da sinekler hastalıkların ve salgınların kaynağı olarak görülür ve uzak durulmak istenirmiş. Hatta Firavun Pepi II, sinekleri kendisinden uzak tutmak için, çevresinde vücudu balla sıvanmış bir kaç köle bulundururmuş ve bu sayede sinekler Firavun yerine vücudu balla kaplanmış bu kölelere gidermiş.

2. Saç Kazıtmak

Antik Mısır'da hem erkekler hem de kadınlar hijyenik sebepler ve bit oluşumunu engellemek için saçlarını sürekli kazıtırlarmış. Hatta sınıfsal bir toplum yapısına sahip Antik Mısır'da zengin Mısırlıların kadını da erkeği de saçlarını kazıtır ve peruk kullanırlarken diğer sınıflara mensup olanlar ise ya saçlarını uzatır ya da domuz kuyruğu takarlarmış.

3. Kedi Cenazesi

Eski Mısır'da kediler tanrıça olarak görülmekteymiş bunun sebebi ise en temel gıdaları olan buğdayı farelerden korumalarıdır. Kediler, buğday tarlalarını farelerden korurken bu sayede Eski Mısırda tanrı konumuna gelmişlerdir. Hatta bir kedi öldüğünde tören ile defnedilir veya bir ailenin kedisi öldüğünde tüm aile yaslarını belli etmek için kaşlarını tıraş ederlermiş. Aynı zamanda Antik Mısır'da kedilerin ülke dışına götürülmesi dahi yasaklanmış. Antik Mısır'lıların kediye verdikleri bu değerden sonra yaklaşık olarak beş bin yıl önce evcilleştirilmeye başlananan kedilerin çıkış yerinin de mısır olduğu tahmin edilmektedir.

4. Burun Kesme Cezası

Peki Antik Mısır'da suç işleyenler nasıl cezalandırılırdı? Elbette diğer her şey gibi alışılmışın dışında ve sıra dışı bir şekilde. Antik Mısır'da herhangi bir suç işleyen kişilerin burunları kesilir ve Rhinocolura yani burunsuz insanların şehrine atılırmış. Ayrıca ırza tecavüz erkek hadım edilerek cezalandırılırken bir başka kadının kocasını ya da bir erkek çocuğu baştan çıkaran kadının da burnu kesilmekteymiş.

5. 100 Çocuk

Antik Mısır'ın 19. Hanedan firavunlarından biri olan ve kazandığı zaferlerle adından çokça söz ettiren 2. Ramses, ayrıca Işığın Oğlu Ramses, Büyük Ramses olarak da bilinmektedir. Ama Ramses'i asıl benzersiz yapan 100'den fazla çocuğa sahip olmasıdır. Farklı farklı eşlerden toplamda 100 çocuğa sahip olan Ramses'in soyunun günümüze kadar gelip gelmediği tam olarak bilinmemektedir.

6. Herkes İçin İş

Antik Mısır'da her sınıfa mensup kişilere hatta sınıf dışı kalmış kişilere bile uygun iş fırsatı yer almaktaydı. Özellikle cücelik veya devlik Antik Mısır'da gözardı edilen veya toplum dışına atılan bir özellik değildi. Aksine çok sayıda cüce ve dev en değerli madde olan altının korunmasında ve güvenliğinde kullanılmaktaymış.

7. Mumyalama

Antik Mısırlılara göre düşüncenin temel kaynağı beyin değil kalptir. Bu yüzden de bir ceset mumyalandığında beyni, burun deliklerinin birinden girilerek çıkarılırdı ayrıca bağırsakları da çıkarılır ve kanopi adı verilen kavanozlara konulurdu. Mumyalama sırasında vücuttan çıkarılmayan tek organ kalpti, çünkü Eski Mısırlılar ruhun ve düşüncelerin kaynağının kalp olduğuna inanırlardı.

8. Şişman Firavunlar

Antik Mısır'a ait resimlerin ve heykellerin aksine yapılan araştırmalar sonucunda Antik Mısır firavunlarının çoğunun şişman olduğu hatta birçoğunun obezite ve diyabet gibi hastalıklarla mücadele ettikleri ortaya çıkmıştır. Tatlı yemekler yemekten hoşlanan, birayı çok seven firavunlar aynı zamanda gün boyu tüm işleri köleler ve hizmetçiler tarafından görüldüğü için hiç de hareket etmiyorlardı. Bu durum da elbette firavunların düşündüğümüzün aksine obez olmalarına neden olmaktaydı.

9. Sahte Sakallar

Antik Mısır'ın ilk yıllarında sakala ve bıyığa sahip olmak çok yaygınken zamanla Mısır'lıların hijyen takıntısından dolayı traş olmak moda haline gelmiştir. Fakat tanrıyı sembolize ettiği için sakallı olmak firavunlar sahte sakallar takmaya başlamışlardır. Hatta Antik Mısır'ı 20 yıl yöneten Kraliçe Hatshepsut'ta hükümdarlığı süresince sahte bıyıklar takmıştır.

10. Çılgın Tıp

Listemizin en başından beri Antik Mısırlıların temizliklerine ne kadar düşkün ve takıntılı olduklarından bahsettik. Buna verilebilecek bir diğer örnek ise Antik Mısırlıların diş macununun ilk keşfeden ülke olmalarıdır. Fakat bu diş macunu bizim alışık olduklarımızdan biraz farklı. Ağızda ferahlık bırakmayan bu diş macunları kül, at toynağı, yanmış yumurtadan yapılmaktaymış. Aynı zamanda henüz o yıllarda antibiyotikler keşfedilmediği için Eski Mısırlılar enfeksiyonlar için küflü gıdalar ve toprağı kullanırlarmış.

11. Piramitleri Kim İnşa Etti?

Şu ana kadar piramitlerin köleler tarafında inşa edildiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz çünkü sanılanın aksine piramitleri inşa edenler köleler değil, Firavun’un kalıcı olarak istihdam ettiği Mısırlı usta ve işçilerdir. Günümüze kalan duvar resimlerinden ve yazılarından da anlaşılacağı üzere piramit işçileri hallerinden gayet memnunlarmış. Antik Mısır'da çok değerli olan sığır etiyle beslenen, kalacak yerleri olan, düzenli maaş alan ve hatta bazen ödemeleri bira şeklinde alan bu piramit işçileri firavunlarının yakınına gömülerek Mısır için ne kadar değerli olduklarını da bizlere kanıtlamaktadırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder