19 Mart 2020 Perşembe

Maskeli depresyon nedir?

Maskeli Depresyon Nedir, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi Nelerdir? ile ilgili görsel sonucu

Aşağıdaki 9 depresyon belirtisinden 5’ine sahipseniz, tedavi gerektiren bir durumdasınız demektir.
İ.Ü İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Humanite Psikiyatri Direktörü Prof. Dr. Sedat Özkan, depresyonla ilgili merak edilen soruları yanıtladı.
Depresyonu tanımlayabilir  misiniz? 
Depresyon; derin üzüntülü, bazen hem üzüntülü hem bunaltılı bir duygu durumla birlikte düşünce, konuşma, hareket, fizyolojik işlevsellerde zayıflama, durgunluşmanın yanı sıra değersizlik, karamsarlık, isteksizlik duygu ve düşünceleriyle ortaya çıkan bir sendromdur. Derinleştikçe yaşamdan vazgeçme, intihar fikri ve girişimi gelişir. Şakayla bile olsa yakınlarınız ölümden söz ediyorsa kesinlikle bir psikiyatristle görüştürün. 
 Depresyonun belirtileri neler?
Aşağıdaki 9 depresyon belirtisinden, 5’ine sahipseniz klinik olarak tedavi gerektiren bir durumdasınız demektir. Yalnız bu halinizin 15 gündür sizinle beraber olması lazım. İş-gücü kaybı, ailede ve sosyal yaşamda iletişim sorunları oluşur. 5’in altında belirti varsa; bir psikolog veya psikiyatristten yardım almanız gerekir. Tüm belirtiler varsa ağır depresyondasınız anlamına gelir. 
1-Depresif duygu durumu
2-Zevk alamama ve ilgide azalma
3-Enerji kaybı
4-İştahta artma ya da azalma
6-Uykuda artma ya da azalma
7-Unutkanlık ve değersizlik, suçluluk duygusu
8-Konsantrasyon bozukluğu, hareketlerde yavaşlama ya da artma.
9-Yineleyen ölüm düşüncesi
Kadın ve erkeklerde görülme  sıklığı açısından fark var mı?
Ortalama olarak her 4- 5 kadından biri yaşamının bir döneminde depresyona girer. Erkelerinse 10’da 1’inde görülür.
Aradaki farkı artıran sebepler, kadının daha çok yardım araması, kolayca doktora başvurması, erkeğin hem yardım almaması hem de alkol, madde, sigara ,öfke ve saldırganlığa daha çok yönelmesi. 
Depresyonu nasıl teşhis ediyorsunuz? 
Bir psikiyatrist tam bir tıbbi değerlendirme yapmalı. Uzman sizin ve ailenizin psikiyatrik geçmişi hakkında sorular sorar.  Doktorunuz depresyon belirtileri gösterebilecek başka bir durum olup olmadığına açıklık getirmek için bazı kan testleri isteyebilir. Örneğin, hipotiroidizm depresyonla benzer belirtilere sahip. Alkol kullanımı veya bağımlılığı, bazı ilaçlar, felç de depresyon belirtilerine neden olabilir. Teşhis koymadan önce en önemlisi fizyolojik tetkiklerin tam olarak yapılmış olması. Yapılması istenebilen laboratuvar tetkikleri arasında tam kan sayımı, tiroid bezi hormon düzeyleri (T3, T4 ve TSH), kalsiyum, fosfor, glikoz, idrar tetkiki, kan üre azotu bulunabilir. Bazı durumlarda ise beyin tomografisi ve manyetik rezonans gibi tetkikler de istenebilir. 
Depresyon tedavisinde hangi yöntemler uygulanıyor?
Depresyon hafif seyirliyse hastaya ilaç tedavisinden önce davranışlarını ve düşüncelerini değiştirecek psikoterapi yöntemi uygulanır. Şiddetli hale geldiğinde ilaç tedavisine geçilir. İlaçlar hakkında her gün olumsuz bir yorum duyuyorsunuz, yaşam kalitemizi yükselten ağır ve psikotik depresyonda yaşamınızı kurtaran kalitede güvenilir anti-depresan ilaçlar mevcut.  İnternetten bilgi alınır ancak bilim yapılamaz. İnternette ki yanlış bilgilerle tedavilerinizi aksatmayın, en doğru bilgi kaynağınız psikiyatristiniz.
Psikolog ya da psikiyatriste başvurduğunuzda sizinle ilk görüşmesi tedavinin de seyrini belirler. İlaç tedavisinde genellikle anti-depresanlar kullanılır. Bu ilaçlar vücudumuzdaki bazı nöro-transmitterler üzerinden etki gösterir. Bunun yanında psikoterapinin devam etmesi kişinin stres faktörlerini ve olumsuz düşüncelerini ortadan kaldırmasına yardım eder, iyileşme zamanını kısaltır. Tedavinin ilerleyen dönemlerinde hislerinizin değiştiğini fark edecek ve bilimsel ölçümlerle bunu göreceksiniz. 
 Depresyondan korunmanın reçetesi var mı?
İşiniz, eşiniz, çocuklarınız, geniş aileniz, arkadaşlarınız, alışkanlıklarınız ve hobileriniz sizi hayata bağlar. Her biriyle sağlıklı bir dengeniz olması lazım. Beden sağlığımız, uykumuz, beslenmemiz, alışkanlıklarımız doğru olmalı. Kendinize inanmalı ve sevmelisiniz. Düzenli spor yapmalı, hareketli olmalısınız. Bir kez bir majör depresyon dönemi yaşadıysanız, bir sonraki için yüksek risk altındasınızdır. Bir başka depresyon dönemini önlemenin en iyi yolu, tetikleyicilerin veya majör depresyon sebeplerinin bilincinde olmaktır.
“MASKELi DE OLABiLiR”
Duygulanım gösterimleri belirgin olmayan, bedensel belirtilerin ön planda olduğu depresyon çeşidi. Hastalar, sıkıntılarını bedenleriyle ifade edebilirler. Hatta yüzlerine savunma amacını güden bir gülümseme maskesi takabilirler. Sürekli vücutlarının çeşitli yerlerindeki ağrı ve sızılardan yakınırlar. Ağrı ve sızılarının onları felakete götüreceğine inanabilirler. Ayrıca iştah ve kilo kaybı, yorgunluk, düşük enerji de ortaya çıkar.
BUNLAR DEPRESYONA YOL AÇIYOR
* Ölüm, boşanma ve ayrılık nedeniyle sevdiğini kaybetmenin üzüntüsü.
* Sosyal izolasyona yol açan kişiler arası farklar veya mahrumiyet hissi.
* Büyük yaşamsal değişikliklertaşınma, mezuniyet, iş değişikliği, emeklilik.
* Partnerle veya iş yerindeki yöneticiyle olan ilişkilerde kişisel çatışma.
* Fiziksel, seksüel veya duygusal istismar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder