19 Mart 2020 Perşembe

KAHVALTI HAKKINDA BİLMEDİĞİMİZ GERÇEKLER

<strong>Efsane 1: Kahvaltı kilo vermenizi sağlar</strong><br />
&nbsp;
Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Peki kahvaltı hakkında bilinmeyen veya az bilinen gerçekler neler? Bu yazımızda size bunlardan bahsedeceğiz.
Kahvaltı Kilo Vermenizi Destekler
Bilimsel bir gerçek olarak düzenli aralıklarla yemek yemenin beynimizden vücudumuza düzenli olarak “tok” sinyali gönderdiğini biliyoruz. Düzenli beslenme açlık hissi yaşamamızı önlüyor ve dolaylı yoldan kilo vermeye de destek oluyor. Örnek verecek olursak; akşam en son 8’de yemek yediğimizi ve sabah da 8’de uyandığımızı düşünelim, yaklaşık 12 saat aç kaldık ve vücut ‘açlık moduna geçmiş durumda. Kahvaltı öğününü atladığımızda açlık moduna geçen vücudumuz sonrasında gelen kalorileri yağa çevirerek depolamayı seçer. 3 binden fazla insanla yapılan bir araştırmaya göre kahvaltı yapan bireylerin kilo kontrolü sağlamada daha başarılı olduğu gözlenmiştir. Başka bir araştırmada ise kahvaltı yapmayan bireylerin gün daha fazla kalori depoladığı ortaya çıkmıştır.
Kahvaltıyla Daha Güçlü Hafıza
Dengeli ve düzenli kahvaltı yapmak hafızayı güçlendiriyor ve hatırlamayı kolaylaştırıyor. Üniversitelilerle yapılan bir çalışmaya göre, düzenli kahvaltı yapan öğrenciler kelime hatırlama testlerinde yapmayanlara göre %22 daha başarılı oldular.
Hafızayı güçlendiren önemli etkenlerden biri olan nörotransmitter asetilkolinin salgılanması kan şekeri dengesiyle doğrudan ilgili, düzenli kahvaltı yapmak da kan şekeri dengesini sağlayarak dolaylı yoldan hafızayı geliştiren bir etken olarak karşımıza çıkıyor.
Kahvaltıyla Gelen Denge
Kahvaltı her günün başlangıcında adeta vücudumuzun kilidini açan bir öğün olarak karşımıza çıkıyor. Bu özelliğiyle kahvaltı güne dengeli ve düzenli başlamamıza, aynı zamanda hormonların ve vücudumuzun içerisindeki diğer kimyasal olayların düzenli gerçekleşmesinde önemli rol oynuyor. Kahvaltının hayatımıza kattığı düzen ve dengenin yanında tabiki de kahvaltı öğünümüzde tükettiğimiz besinlerin dengeli olması da çok önemli. Kahvaltıda karbonhidrat içeren besinlerin yanında mutlaka protein olması gerekir. Protein metabolizmanın hızlanmasına ve kasların korunmasına yardımcıdır.
Bütün bunların yanında kahvaltının bize sağladığı faydaları saymakla bitiremeyiz. Bunlardan birkaçı ise şu şekilde. Kahvaltı yapmaya başlayan çocuklarda hiperaktivite azalmakta, okul performansı artmaktadır. Amerika’da yapılan bir çalışmaya göre kahvaltı yapan çocukların matematik notları yapmayanlara göre yüzde 40 daha fazla ve okul devamsızlıkları daha az; kahvaltı öğününü atlayan çocukların depresyon riski
2 kat, anksiyete riski 4 kat ve hiperaktivite riski de yüzde 30 daha fazla olduğu ortaya çıkmış. Yine aynı çalışmaya göre, kahvaltı yapmaya başlayan çocuklarda ise matematik notları düzeliyor, anksiyete, depresyon ve hiperaktivite riski azalıyor.
Bu çalışma çocuklar üzerinde yapılsa da araştırmacılar aynı sonuçların yetişkinlerde ve iş performanslarında da geçerli olacağını söylüyor.
Mutlu sabahlar, iyi günler dileriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder