9 Temmuz 2018 Pazartesi

Silinen dosyaları, silinen fotoğrafları geri getirme

Windows sildiğiniz dosyaları tutmak için Çöp Kutusu (Recycle Bin) öğesini kullanıyor. Ama buradan da silinmiş öğeleri geri getirememek hala Windows için önemli eksikliklerden biri olarak görünüyor. Aslında Windows kullandığı dosya sistemi ile dosyaları tam olarak silmiyor. Yanlışlıkla silinmiş öğeleri geri getirmek için yazımızda kullanabileceğiniz program veya yöntemleri bulabilirsiniz.
Programsız Çözüm : Windows 7 ile beraber gelen “Önceki sürümleri yükle” aracı programsız çözüm sunuyor. Çalıştırabilmek için etkinleştirmeniz şart. Güzel yanı klasörler için de kullanılabilmesi. Silinen öğeyi geri getirmek için klasöre gidip araç düğmesindeki Geçmiş düğmesine tıklayarak eski sürümü açmak kadar kolay.
Recuva : Silinen dosyaları kurtarmak amacı ile ücretsiz ve en popüler çözüm olarak kullanılan bir program. Kolay kullanıma sahip olan bir program olan Recuva bana göre de her bilgisayarda yüklü olmalı. Program silinen dosyaları bir liste halinde gösteriyor ve birkaç tıklam ile listeden herhangi bir dosyayı rahatça kurtarabiliyor.
Pandora Recovery : Yavaş ama yetenekli bir araç olan Pandora Recovery, dosya sisteminde sildiğinizi arayarak kurtarmanıza imkan veriyor.
PhotoRec : Fotoğraf kurtarma aracı olarak görülüyor. Temel amaç silinen fotoğraflar olsa da diğer dosyaları da, hatta disk bölümlerini de kurtarmaya yönelik olarak da kullanılabiliyor. Bu nedenle en iyi araçlardan biri olarak görülüyor. En önemli dezavantajı ise grafiksel bir arabirim kullanmayıp konsol tabanlı bir arayüz kullanması. Komut satırı tecrübesi yaşamamışsanız sıkıntı yaşayabilirsiniz.

Yandex Nedir, Ne İşe Yarar?

Yandex,Rusya’da 20 yıl önce Ilya Segalovich ve Arkady Volozh isimli Rus programcılar tarafından kurulan, şu an Rusya dışında Türkiye, Ukrayna, Kazakistan ve Beyaz Rusya’da faaliyetlerini sürdüren bir kurumdur.
Online olarak bilgi arayan herkes için geliştirilmiş, kullanıcılarına internet’te bilgi aramalarını sağlayan arama motoru ve bilgi portalıdır. Yandex bunların dışında haberler, e-posta, harita, oyun gibi birçok farklı online servisi de beraberinde sunuyor. Yandex, kuruluşundan bu yana 10 yılı aşkın bir süredir %59.4’e yakın bir pazar payıyla Rusya piyasasındaki lider konumunu koruyor.

Peki neler yapıyor Yandex?
Yandex, kullanıcısının anlaşılır ve net bir şekilde “Yandex” arama kutusuna yazdığı sorulara cevap buluyor. Aramaları web’de, son dakika haberlerinde kısacası güncel olan olmayan tüm mecralarda aratıyor ve detaylı bir şekilde sonuçlarını görüntülüyor. Ayrıca kullanıcıların en çok merak ettiği bazı genel sorular Yandex’in ana sayfasında yer almakta, “Bugün hava nasıl?” “Haberlerde ne var?” gibi.
İnsan odaklı teknoloji üreten ve olayın ticari boyutunu ikinci plana atan Yandex’in öncelikli hedefi, kullanıcı için ‘faydalı’ olabilmek.
Yandex, Türkiye’deki İnternet kullanıcıları için yeni bir alternatif olmayı, yani Türk toplumunun, dilinin ve kültürünün bütün özelliklerini ve geleneklerini göz önünde bulunduran yeni bir arama motoru ve web portalı sunmayı amaçlıyor.
Politikalarını ‘internetin aynası’ olma doğrultusunda belirleyen Yandex, arama sonuçlarını tarafsız, önyargısız ve hiçbir düzenleme yapılmadan kullanıcıya listeliyor.
Kullanıcısına da oldukça değer veriyor;  kendi anti-virüs ve anti-spam teknolojileri ile kullanıcılarını zararlı yazılım içeren siteler hakkında uyarıyor.
Yandex’in servislerine bakacak olursak;
Web Arama:
Yandex’in esas çalışma alanı.
E-Posta (Yandex.Mail):
Oldukça güvenli ve arayüzü çok hızlı olan “Yandex.Mail” kullanıcıya sınırsız kapasite sunan ücretsiz bir e-posta servisi. Metin mesajlarının yanında, e-posta yazarken kullanıcının kendi kaydettiği videolar da dahil olmak üzere istenilen tüm formatlarda ve her birinin büyüklüğü maksimum 3 GB olan sınırsız sayıda dosya ekleyerek e-posta gönderme gibi imkanlar sunuyor. Ayrıca .doc, .xls, .pdf, .psd gibi yaygın formatlardaki ekler bilgisayara indirilmeden doğrudan Yandex.Mail’de önizleme seçeneği ile görüntülenebiliyor. Yoğun e-posta trafiğine sahip kullanıcılar için de özel filtreleme seçenekleri de barındırıyor.
Haberler (Yandex.Haber):
Güncel haberleri otomatik olarak işleyen, sınıflandıran, verilerini 24 saat boyunca sürekli yenileyen bir Yandex servisi. Bu servisteki amaç; gündemdeki haberleri kullanıcıya tarafsız bir şekilde olduğu gibi yansıtmak. Yandex.Haber’de gündemdeki haberler hakkında alıntılar bulunuyor, haberin tamamına ulaşmak isteyen Yandex kullanıcısı için kaynak medya sayfasına ait bağlantı veriliyor. Yandex.Haber, bir multimedya projesi ve web sayfasında haber metinlerinin dışında görsel ögeler ile videolar da yer alıyor.
Haritalar (Yandex.Haritalar):
Kullanıcısına, Türkiye’deki 40.000’den fazla yerleşim birimini içeren oldukça ayrıntılı bir Türkiye haritası da sunuyor Yandex. Bu ayrıntılı harita üzerinde sokak ve evler bulunabiliyor, uydu görüntüleri alınabiliyor, karayolu üzerinden güzergah belirlenebiliyor. Bu Yandex servisinde kullanılan harita ve görüntüler, dünyanın öncü sayısal harita sağlayıcısı NAVTEQ’ten alınıyor. Bu sistematik harita uygulamasına ek olarak Panorama ile İstanbul ve Ankara caddelerinin panoramik görüntülerine de ulaşılabiliyor ve ulaşılan görüntüler paylaşılabiliyor. Diğer harita uygulamalarından farklı olarak trafik verileri, araçlardan veya mobil cihazlardan gelen sinyaller de alınıyor ve trafik durumu haritalara yansıtılıyor. Yandex.Haritalar’ın mobil sürümü de mevcut. Servisin tüm ana özelliklerini barındıran ücretsiz bir uygulama. Şu an Java ve Android üzerinde çalışılıyor, diğer platformlarda da çalışabilecek sürümler için hazırlıklar yapılıyor.
Ana sayfasında, Türkiye ve dünyada önemli günlerde Google’ın doodleı benzeri bir uygulama ile özel logolar da kullanıyor Yandex.
Tüm bunları çok güçlü bir ekip sayesinde yapabilen Yandex, en değerli varlıkları olarak bir çok alanda uzmanlaşmış kişiler tarafından oluşan ekiplerini gösteriyor. Aynı zamanda Yandex, arama teknolojilerinin geliştirilmesi için farklı alanlarda uzmanlık gerektiren bu iş için dünyanın dört bir yanında uzman peşinde koşuyor. Özenle oluşturduğu bu güçlü ekip sayesinde bilgi teknolojileri alanındaki en başarılı şirketler arasında yer alıyor. Çalışanlarına da fazlasıyla önem veren Yandex, verimi artırma ve motiveyi sağlamak için çalışma ve ofis ortamı olarak oldukça başarılı bir politika izliyor.
Türkiye’de de büyük ve samimi bir ofise sahip Yandex ‘in çalışma ortamından birkaç kare;




Tüm gelirinin %95’ini Rusya piyasasından elde eden Yandex, gelirinin büyük bir bölümünü içeriğe dayalı reklamcılıktan sağlıyor. Yandex’in reklamları, bağlantılı olduğu binlerce web sitesinde gösteriliyor. “Yandex.Direct” reklam yerleştirme sistemi dee Rusya piyasasında lider konumda yer alıyor.
Dev teknoloji üreticisi ve arama motoru Yandex’in detayları şimdilik bu şekilde. Meydana gelecek her türlü yeniliği ve iyileştirmeyi sizlerle paylaşıyor olacağız.

Üzerinde yaşadığımız Dünya ile ilgili şaşırtan gerçekler ve ilginç bilgiler...

1. Dünya üzerinde keşfedilmiş en dayanıklı canlı olan Tardigrad, vakumlu uzay ortamında 10 gün hayatta kalabilmektedir.
2. Dünya’nın çekirdek kısmı 5500 santigrat derece sıcaklıktadır. Bu sıcaklık, Güneş’in yüzey sıcaklığına hemen hemen eşittir.
3. Antarktika’daki toplam buz miktarı, Atlas Okyanusu’ndaki su miktarına eşittir.
4. Dünya’ya her gün 8.600.000 yıldırım düşmektedir.
5. Dünya üzerindeki ilk canlılık örneklerine günümüzden 3.5 milyar yıl öncesine ait tabakalarda, Avusturalya’da rastlanmaktadır. Bu o kadar uzun bir süredir ki, o dönemde atmosferde oksijen bile bulunmamaktadır.
6. Çin’deki hava kirliliği uzaydan görülmektedir. Çin Seddi, uzaydan görülemez.
7. Her gün 200.000 bebek dünyaya gelmektedir.
8. Bir insan uzay boşluğunda, tamamen korunmasız olarak en fazla 2 dakika hayatta kalabilir.
9. Kum taneleri mikroskop altında böyle görünür.
10. Bir günde 24 saat yoktur. Doğrusu, 23 saat 56 dakika 4 saniyedir.
11. İnsan DNA’sı %50 oranında muz DNA’sı ile aynıdır.
12.  Dünya, bir bowling topundan bile daha pürüzsüzdür. Bowling topunun üzerindeki, hissedilemeyen pürüzlerin aksine, en yüksek dağ ile en derin okyanus bile Dünya yüzeyinin kalınlığının sadece 5.000’de 1’ini oluşturur.
13. Dünya’daki suların %97’si tuzlu, %3’ü tatlı sudur.
14. 1 Litre okyanus suyu içerisinde, 1 gram altının 13 milyarda biri kadar altın elementi bulunur.
15. Her yıl, 2.000 adet yeni deniz türü tanımlanmaktadır.
16. Denizlerdeki atıkların %90’ı plastiklerdir
17. Okyanuslarda ortalama 1.000.000 adet tür yaşadığı düşünülmektedir. Üstelik tüm okyanus türlerinin sadece%33’ünün keşfedildiği düşünülmektedir.
18. Her yıl ortalama olarak 8-12 adet insan, köpekbalığı saldırıları sebebiyle ölmektedir. Her yıl 100.000.000 civarında köpekbalığı, insan saldırıları sebebiyle ölmektedir.
19. Her saniye 2 insan hayatını kaybetmektedir.
20. Bugüne kadar gezegenimizde 106.000.000.000 insan yaşamıştır. 2050 yılına ulaştığımızda Dünya’da 9.200.000.000 insan olacağı tahmin edilmektedir.

Hi-Fi nedir?

High Fidelity dediğimiz yüksek sadakat anlamına gelen bir terim. Sadık olduğumuz şey ise doğru ses. Daha sonra Hi-Fi terimi High End’e dönüştü. Olayı genellikle iyi müzik dinlemenin yolu olarak özetleyebiliriz. Çok basit bir kulaklık Hi-Fi değildir mesela. Yapılan kayda sadık ses veren sistem olması çok önemli.
kef
Bunun için mutlaka analog mu olması gerekli?
Çok eskiden analog vardı. CD çıkınca dünyaya çok önemli bir şey kazanmışız gibi plakları attık. O zaman CD’lerde AAD gibi işaretler vardı. Yani Analog, Analog, Dijital gibi. O zaman hevesle tam dijital DDD arardık. Şimdi tam tersine döndü. Analog yani plak yeniden kabul edilir hale geldi. Son zamanlarda ise stream çok yürüdü. Android ve Apple ürünleri de destek verdiği için yüksek kaliteli dijital kayıtlar çok popüler hale geldi.
amfi2
Doğru Hi-Fi birleşenleri nelerdir?
Bana göre doğrusu yok. Hatta dünyanın en önemli ses ve elektronik mühendislerinden, müziği çok iyi bilen Ken Ishiwata, “Sesin doğrusu yok,” der. Ona göre farklıdır, bana göre farklıdır. Genel olarak Hi-Fi için iki yol var diyebiliriz. Analog veya stream… Meraklıların Analog için plak, stream için de DSD dediğimiz formatı araştırmalarını öneririm. Daha ileri seviyede DSD destekleyen DAC’lar (Dijital Analoc Converter) kullanmanız gerekiyor. iPad’i bile böyle bir sisteme rahatlıkla bağlayabiliyorsunuz.
Nasıl bir bütçe ile Hi-Fi dünyasına adım atabiliriz?
Bunun bir ölçüsü yok. Bildiğiniz markalara göre ucuz bir seçenek ne yazık ki yok. Zaten bizdeki aletler tek başına her şeyi yapan kompakt ürünler değil. Bana göre bu iddiadaki ürünler de Hi-Fi değil zaten. Ama şöyle diyebilirim 1000 euro’ya amfi, hoparlör ve CD çalar sistemi kurulabilir. Hi-Fi’da en büyük farkı hoparlör değişiminde duyarız. Hoparlörün büyüklüğü ve hacmi çok önemlidir. Küçük bir hoparlörden büyük ses alamazsınız. İşin fiziğine aykırıdır. Böyle baktığınızda özellikle incelen televizyonların sesleri çok kötüdür.
100000 euro’ya hoparlör var bu dükkanda. Fiyat farkı gerçekten nerede doğuyor?
Burada 100 kiloluk hoparlör var. Bunlar içine ağırlık konmuş şeyler değil. 30000 euro’ya hoparlör var. İçinde driver var mesela. Driver 10 euro’ya da var; 1000 euro’ya da… İyi hoparlörün kasası da çok farklı olur. Malzemesi, kaplaması, içindeki corssover çok farklı ve hepsini bir araya getirdiğinizde fiyat farkı doğuyor. Şunu hep söylerim 1000 euro’luk sistemle 10000 euro’luk sistem arasında büyük fark duyarsın ama 10000 euro’luk sistemle onun on katı 100000 euro’luk sistem arasında o kadar büyük fark duyamazsın.
Telefon veya televizyon için daha kolay para harcanırken sizce müzik ve ses için neden yatırım yapılmıyor?
Bu biraz da sesi ve müziği bilmekle alakalı. 100 inç televizyon aldığınızda başkalarına hava atabilirsiniz ama aynı statüye ses ile sahip olmak zor. Aynı şekilde telefona, saate ve otomobile ihtiyacımız dışında çok büyük para harcıyoruz. Bakış açısı da önemli tabii. Bilindik bir iş adamına zamanında 80bin euro verip 102 inç plazma almıştı. Mimara KEF’in referens serisi hoparlörünü yerleştirmeye ikna edemedik. 102 inç plazmanın yanına küçücük hoparlör koymakta ısrar etti mimar, inanabiliyor musunuz?
hoparlor
Müşterilerinizle aranızda ilginç bir anınız var mı?
Müzisyen müşterimiz çok az ama Türkiye’nin en bilinen sanatçılarından birine güzel bir sistem kurmuştuk. Kendi albümlerinden birini bizim sistemimizde dinleyince “Tonmaister’ın kulağını bir çekeyim,” demişti çok gülmüştük. Müziği bilen, müzik kulağı olan biri olarak albümde hatayı gördü. Zaten kötü kayıt bu tarz sistemlerde hemen ortaya çıkar. Kötü kayıt, sistemi de kötüleştirir. O yüzden maalesef yurtdışı fuarlarına yerli albüm götüremiyoruz. Bu konuyu Ozan Doğulu’ya söyledim. “Biz parçaları televizyondan dinlenecek şekilde,” düzenliyoruz dedi.
Gelecek bekliyor musunuz?
Müzik kötüye gidiyor. İnsanların öncelikleri farklılaştı. Bir tane yeni beste duyabiliyor musun? Hâlâ eski parçaları dinliyoruz. Aşk, sevgi her şey hızlı hale geldi, müzik fast food oldu. Nispeten sinema müzik sektörünü hareketlendiriyor. Şimdi Dolby Atmos geldi mesela. Biz de Türkiye’nin ilk Dolby Atmoslu ev sinema sistemini kurduk, ilgi görüyor.

Euro NCAP Değerlendirme Kriterleri

Ä°lgili resim
Euro NCAP çarpışma testlerinden iyi bir derece almak otomotiv devlerinin yeni modelleri için büyük önem arz ediyor. Avrupa’nın alanında en prestijli kurumu Euro NCAP araçları değerlendirme kriterlerini değiştiriyor. Peki yeni kurallara göre araçlar nelere göre değerlendirilecek?
Önümüzdeki dönem için Euro NCAP birçok yeni kararın altına imza attı. Söz konusu kararlar otomobil endüstrisinde fabrikadaki üretim bandını etkileyeceği açık gözüküyor.
Meydana gelen trafik kazalarından sonra yaralıları güvenli bir şekilde araçtan çıkarmak genellikle sürece müdahele kısmının en zor anlarından bir tanesi. İnsanlar güvenlik adına otomobilleri hareket halindeyken her parçası dışarıdan gelecek darbelere karşı dayanıklı ve sağlam olmasını istiyor. Ancak kaza sonrası araç içinde mahsur kalma durumu oluşursa kaporta tek bir dokunuşla buz gibi dağılsın istenilebilir. Ancak bu isteğin altında da bir çelişki yatıyor. Euro NCAP de yeni getirilecek değerlendirme kriterleri arasında bu noktayı da dikkate almış. Kazanın ardından yaralının araçtan kolay bir şekilde çıkarılabilmesi adına otomobil devleri tarafından geliştirilen yeni teknolojiler, değerlendirmede o modeli bir adım öne geçirecek. Yani bu değerlendirmenin gelmesinin ardından artık otomotiv devleri bu problemi çözüm yolunda teknolojiler üretmesi üzerine çalışacak.
Çocuk Güvenliği İçin Yeni Kriter
1-5 yaş arası çocuğa sahip ebeveynler çocukların, en güvenli yerlerde bile kendilerine zarar verecek bir şey bulabilme potansiyelinin olduğunu bilirler. Dolayısıyla bu yaş grubundaki çocukların neyi yapıp yapmayacakları öngörülemiyor. Ancak hayal gücünün geniş olması ve sürekli çocukla meşgul olmanız durumunda kimi tahminlerde bulunulabilir. Çocukların araç camına sert ya da sivri bir cisimle vurması, sürücüye zarar verecek ve dolayısıyla sürüş güvenliğini tehlikeye sokacak davranışlarda bulunması, araç kapısını açmaya gayret etmesi, araç camını açması gibi birçok beklenmedik durum ile karşı karşıya kalınabilir. Bu noktada Euro NCAP, bundan sonra sürüş teknolojilerinde bu çocuk davranışlarına yönelik ortaya çıkacak problemleri bertaraf edecek yeni teknolojileri de değerlendirme kriterleri arasına sokacak.

8 Temmuz 2018 Pazar

Nedir Bu Adil Kullanım Kotası (AKK)

Öncelikle hepimizin kullanmış olduğu internet paketleri ve servis sağlayıcıları birbirinden farklı olabilir. Yani benim servis sağlayıcım TTNET iken, senin servis sağlayıcın SuperOnline veya SmileADSL olabilir. Bunun yanında bir servis sağlayıcısının birden fazla kişiye-kuruma hitap etmek için oluşturduğu internet paketleri de mevcuttur, bu yol ile bir çok müşteriye hitap edebilirler.
Günümüzde hepimiz internete bir sunucu üzerinden bağlanırız. Genelde bir ilde bir kaç tane büyük sunucu vardır. Fakat her ilçede ufak ufak bir kaç sunucu vardır. Bizler oturduğumuz eve yakın olan evler ile birlikte aynı sunucuyu kullanırız. Kullandığımız sunucuda genellikle bir kaç gigabit hızında internet bağlantısı olabilir. Fakat bu internet bağlantısını aynı anda bir kaç yüz kişi kullanırsa ortalama internet hızı düşebilir. Hele bir de herkesin internetten dosya indireceğini düşünürseniz internetiniz felç olabilir.
Tüm bu paketlerin, servis sağlayıcılarının bir ortak noktası vardır : “Adil Kullanım Kotası”. Peki nedir bu adil kullanım kotası?
Adil kullanım kotası temelde sunucunun internetini sömürmemeniz için uygulanan bir yöntemdir. Yani bir sunucuya aşırı yüklenmenizi engellemek amacıyla çıkartılmış bir şeydir. Şimdi sizin internetinizin hızlı olduğunu kabul edelim, internetinizin hızlı olduğunu bilen arkadaşlarınız sizlere oyun, film isimleri verdiler ve bunları indirmenizi söylediler. Siz de internet hızınıza güvendiniz ve tüm bu filmleri, oyunları, müzikleri indirdiniz ve indirmeye de devam ediyorsunuz. Sizin gibi 100 tane internet kullanıcısının da aynı sunucuya bağlı olduğunu düşünürsek diğer internet kullanıcılarının internet hızları düşecek, tabiri caizse felç olacaktır. İşte siz internet hızınıza güvenseniz bile bu kadar dosyayı bir ayda indirmemeniz için size belirli bir kota verilir, siz bu kotayı aştığınız zaman internet hızınız en alt seviyeye çekilir ve ay sonuna kadar bu hızda kullanırsınız. Bunun sonucunda siz de pişman olur, hıncınızı klavyeden alırsınız ve size yeni bir klavye gerekebilir.
Ancak bu sistem ülkemiz de henüz tam oturmadı sanırım ki ben 2 aydır sürekli ilk haftadan Adil Kullanım Kotasını aşmama rağmen hızım da düşüş yaşamadım. Ancak ayın 20’sin de hızımın düştüğüne şahit oldum. Bu ay da henüz 2. gün 50 GB’lık Adil Kullanım Kotasını geçmeme rağmen hızım da bir düşüş olmadı. Bu yüzden tam gaz indirmeye devam ediyorum. Geçen ay gibi ayın 20’sin de 200 GB Kota yapmış olurum 
Herkese iyi AKK’ler dilerim  Şunu unutmayın 50 GB’lık kotayı geçip de TTNET’i her hangi bir sebepten dolayı aramayın. İşlemler sırasında hızınız otomatik düşürülebiliyor. Ben şuan sık sık kesilmeler yaşıyorum ama müşteri hizmetlerini aramaya çekiniyorum 

Maydanoz Suyunun Faydaları

Ä°lgili resim
A, C ve K vitamini bakımından oldukça zengin olan maydanoz, aynı zamanda yüksek oranda kalsiyum, demir ve potasyum içerir. Bu özellikleri ile sadece salatalarda kullanılan bir bitki olarak değil, daha sağlıklı olmak ve çeşitli hastalıklardan korunmak için tüketilen bitkiler arasında yer almaktadır.
Maydanoz ve maydanoz suyu geleneksel olarak böbrek taşı, idrar yolu enfeksiyonu, sindirim sorunları, ödem, adet dönemi problemleri, astım ve öksürüğe karşı kullanılır. Bu sağlık koşullarının hepsine birden iyi gelip gelmediği konusunda net bir bilgi için daha fazla bilimsel araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Ancak yine de, genel sağlık için kritik önem taşıyan vitamin ve mineralleri içeren bu bitkiyi daha fazla tüketerek sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz.

Maydanozun Besin Değeri

1 yemek kaşığı (yaklaşık 4 gram) taze maydanoz; günlük C vitamini ihtiyacının %8’ini, kalsiyum ihtiyacının %1’ini, demir ihtiyacının %1’ini, A vitamini ihtiyacının %6’sını, K vitamini ihtiyacının %77’sini, folat ihtiyacının %1’ini karşılar.
Maydanoz aynı zamanda E vitamini, B6 vitamini, çinko, fosfor, besin lifi, magnezyum ve bakır mineralleri açısından çok iyi bir kaynaktır.

Maydanozun Faydaları

İdrar Söktürücü: Maydanoz güçlü bir idrar söktürücüdür ve ödemin atılması için yaygın olarak kullanılır. Bu özelliği ile, safra ve böbrek taşlarının vücuttan daha kısa sürede atılması için geleneksel olarak tüketilen bitkiler arasında yer alıyor.
Ancak safra veya böbrek taşınız varsa düzenli olarak maydanoz suyu içmeye başlamadan önce doktorunuza danışmanızı öneririm.

Maydanoz Suyunun Faydaları

  • 637
     
    Paylaş
A, C ve K vitamini bakımından oldukça zengin olan maydanoz, aynı zamanda yüksek oranda kalsiyum, demir ve potasyum içerir. Bu özellikleri ile sadece salatalarda kullanılan bir bitki olarak değil, daha sağlıklı olmak ve çeşitli hastalıklardan korunmak için tüketilen bitkiler arasında yer almaktadır.
Maydanoz ve maydanoz suyu geleneksel olarak böbrek taşı, idrar yolu enfeksiyonu, sindirim sorunları, ödem, adet dönemi problemleri, astım ve öksürüğe karşı kullanılır. Bu sağlık koşullarının hepsine birden iyi gelip gelmediği konusunda net bir bilgi için daha fazla bilimsel araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Ancak yine de, genel sağlık için kritik önem taşıyan vitamin ve mineralleri içeren bu bitkiyi daha fazla tüketerek sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz.

Maydanozun Besin Değeri

1 yemek kaşığı (yaklaşık 4 gram) taze maydanoz; günlük C vitamini ihtiyacının %8’ini, kalsiyum ihtiyacının %1’ini, demir ihtiyacının %1’ini, A vitamini ihtiyacının %6’sını, K vitamini ihtiyacının %77’sini, folat ihtiyacının %1’ini karşılar.
Maydanoz aynı zamanda E vitamini, B6 vitamini, çinko, fosfor, besin lifi, magnezyum ve bakır mineralleri açısından çok iyi bir kaynaktır.

Maydanozun Faydaları

İdrar Söktürücü: Maydanoz güçlü bir idrar söktürücüdür ve ödemin atılması için yaygın olarak kullanılır. Bu özelliği ile, safra ve böbrek taşlarının vücuttan daha kısa sürede atılması için geleneksel olarak tüketilen bitkiler arasında yer alıyor.
Ancak safra veya böbrek taşınız varsa düzenli olarak maydanoz suyu içmeye başlamadan önce doktorunuza danışmanızı öneririm.


Öksürük ve Sinüzit: Maydanoz suyu, hastalık veya alerji nedeniyle artan mukusun vücuttan daha hızlı atılmasına yardımcı olur.
Aynı zamanda sinüslerin dolduğu ve öksürün arttığı zamanlarda maydanoz çayı veya suyu içmek iyi gelir.
Gaz: Yemeklerden sonra gaz sorunu yağıyorsanız maydanoz suyu veya çayı içebilirsiniz. Gazı azaltmak için maydanoz çayını çok hızlı içmeyin, her 2-3 dakikada bir kaç yudum alın.
Göz Sağlığı: Maydanoz, göz sağlığı için kritik önemi bulunan A vitamini bakımından zengindir. A vitamini retinada ışık hassasiyetini sağlayan “rodopsin” pigmentinin üretilmesinde kullanılır.
Cilt Sağlığı: Cilde esnekliğini veren ve yaşlanmanın etkilerini geciktiren kolajen üretiminde C vitamini kullanılır.
Yüksek oranda C vitamini içeren maydanozu düzenli olarak tüketerek cildin ihtiyaç duyduğu C vitaminini yeterli oranda almasını ve kırışıklıkların gecikmesini sağlayabilirsiniz.
Kanserden Korunma: Maydanozun özellikle kolon, meme ve cilt kanserinden korunmak için önerilen bitkiler arasında yer alıyor. Fakat böyle bir faydası olup olmadığı konusunda yapılan çalışmaların sayısı şu anda yetersiz.
Ancak hayvanlar üzerinde yapılan bazı araştırmalarda, maydanoz da bulunan “carnosol” adlı bileşenin kanser hücrelerinin çoğalmasını önlediği tespit edilmiş.
Kilo Verme: Çoğu diyet listesinde maydanoz çayı veya maydanoz suyunun yer aldığını biliyoruz. Bunun nedeni aslında maydanozun yağ yakmaya, kilo vermeye değil, vücutta bulunan fazla suyun atılmasına yardımcı olmasıdır. Maydanoz, idrar söktürücü etkisiyle ödemin atılmasını hızlandırır.
Kalp Sağlığı: Maydanoz, en önemli B vitaminlerinden biri olan folik asit içerir. Folik asit, vücutta yüksek oranlarda bulunduğunda direkt olarak damarları tahrip eden “homosistein” adlı molekülün nötralize edilmesinde kullanılır.
Romatoid Artrit: 20.000 kişinin katıldığı bir araştırmaya göre, gıdalar yoluyla en az miktarda C vitamini alanlar, romatoid artrit’in en çok görüldüğü kişiler.
En iyi C vitamini kaynaklarından biri olan maydanozu daha sık tüketerek bu hastalığa yakalanma riskinizi önemli oranda azaltabilirsiniz.
Böbrek Sağlığı: Yukarıda maydanoz ve maydanoz suyunun böbrek taşının vücuttan atılmasını hızlandırmak için geleneksel olarak tüketildiğinden bahsetmiştim.
Maydanoz aynı zamanda, herhangi bir böbrek rahatsızlığı olmayanlara da, böbrek fonksiyonlarının geliştirilmesi ve sodyumun böbrekler tarafından işlenmesinin kolaylaşması için önerilmektedir.
Ağız Kokusu: Maydanozda bulunan klorofil kronik ağız kokusunu giderir ve nefesi tazeler. Bitkiye yeşil rengini veren klorofil aynı zamanda kanı temizler ve yeni kırmızı kan hücresi üretimini destekler.

Maydanoz Suyu Nasıl Hazırlanır?

Maydanoz yaprakları oldukça küçük olduğu için 1 bardak dolusu saf maydanoz suyu hazırlamak pek kolay değil ve bu miktarda saf maydanoz suyunun bazı yan etkileri olabilir. Zaten sadece maydanoz suyunun tadı acı gelecektir.
Hem acılığını almak hem de içeceğinizi daha kolay hazırlamak için maydanozu havuç, kereviz, salatalık, domates suyuyla birlikte kullanabilirsiniz.
Ne kadar farklı renkte sebze kullanırsanız o kadar iyi, çünkü farklı renklerdeki sebzeler farklı vitamin ve mineraller içerir. 1 bardak maydanozlu sebze suyu için 6-7 dal maydanoz kullanmanız yeterli.
Sebze suyu hazırlamak için katı meyve sıkacağına ihtiyacınız olacak. Evde katı meyve sıkacağı yoksa maydanoz çayı yapabilirsiniz. 1 büyük bardak maydanoz çayı hazırlamak için 10 adet maydanoz yaprağını kaynamış suya atın ve 10 dakika kadar bekletin. Çayınızı tatlandırmak bal veya limon kullanabilirsiniz.

Uyarılar, Önlemler

Hamileler, kasılmalara neden olabileceği için maydanoz suyu içmemelidir. Maydanoz suyunun günde 30-50 ml’den fazla tüketilmesi önerilmez.
İdrar söktürücü ilaç veya herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız maydanoz suyu içmeden önce olası yan etkiler hakkında doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.