5 Temmuz 2018 Perşembe

Başarısızlık korkusu

Bugüne kadar çok şey başarmış olabiliriz, peki ya vazgeçtiklerimiz? Başarısızlık korkusu hepimizi hayatımızın bir döneminde yakalayabilir. Bazen hayallerimize doğru bir adım atmamızı engeller, bazen ise hayal kurmamızı… Farkında olmadan kabullendiğimiz düşünce ve davranış kalıpları hedeflerimize ulaşmamızın önünde engel oluşturabilir. Adım adım uygulayabileceğiniz 11 etkili yöntem, başarı ile aranızdaki camdan duvarların yıkılmasını sağlıyor!
1- Sorunun Temeline İnin!
Başarısızlık korkusu, genelde birçok korkunun birleşiminden oluşan çok katmanlı bir duygudur. Başarısızlık korkusunu yaratan ana sebepler, bireyden bireye değişkenlik gösteriyor. Kimi insan başkaları tarafından eleştirilmekten ölesiye korkarken, diğerleri değişimden veya risk almaktan korkuyor olabiliyor. Korkunun temeli cinsiyetlere göre de farklılık gösterir. Kısacası, başarısızlık korkusunun ardında aslında bu korkuyu yaratan ve belki de farkında olmadığımız temel bir ya da birkaç neden mevcut. Bu temel nedenlerin ne olduğunu tespit etmeden, başarısızlık korkusunu gidermek ise çok mümkün değil.
Başarısızlık korkunuzun hangi temel duygunuzdan kaynaklandığını anlamak için 2 etkili yöntem mevcut. Önce, kendinizi başarısızlığa uğramış bir halde hayal edin. Örneğin, girdiğiniz bir sınavda başarısız olduğunuzu öğrendiğiniz anı düşünün. Sizde ilk uyanan duygu hangisi? Diğer insanların hakkınızda ne düşüneceği mi, alternatif bir plan yapmak zorunda kalmanın üzerinizde yarattığı yılgınlık mı, yoksa bu durumun maddi sonuçları mı sizi daha çok rahatsız ediyor? İkinci olarak ise kendinizi hayal ettiğiniz başarıyı yakalamış olarak düşünün. Peki başarmış halinizde sizi rahatsız eden bir durum var mı? Örneğin yeni pozisyonun getireceği yeni sorumluluklar, ya da özel hayatınıza ayıracağınız zamanın azalacağını düşünmeniz gibi? Bu iki durumda neler hissettiğinizden yola çıkarak başarısızlık korkunuzun kökenine inebilirsiniz.
2- Basitleştirin ve Harekete Geçin!
Büyük hedefler koymak, bizi heyecanlandırması ve ilham vermesi açısından oldukça faydalı. Fakat bu hayaller bazen öylesine büyük ki, biz onların yanında kendimizi küçük hissediyoruz. Oysa ki, o başarılara ulaşabilenler de bizler gibi birer fani. Sadece ne istediklerini ve nasıl yapacaklarını iyi biliyorlar. Başarı için koyduğunuz vizyon her ne ise, bunu basit parçalara ayırarak işe başlayın. Sizi amaca götürecek tüm adımları listeleyin. Hepsini değilse bile ilk etapta yapılması gerekenleri bir kağıda dökün. İlk önce kolayca yapabileceğiniz, küçük adımlarla başlayın. Örneğin yeni bir iş mi kurmak istiyorsunuz, şirkete isim bulmak, websitesi için alan adı satın almak, sektördeki diğer firmaları araştırmak, iş planı hazırlamak gibi somut aşamalardan oluşan bir ajanda hazırlayın. Her bir madde için kendinize gerçekçi ve sizi baskı altında hissettirmeyecek zamanlamalar koyun. Göreceksiniz ki, büyük başarılar aslında tamamlanması oldukça basit birçok ufak eylemden oluşuyor. Ve atacağınız en ufak adımlar bile sizde ilerleme hissi ve motivasyon yaratıyor.
3- Başarısızlık Tanımınızı Değiştirin
Başarısızlığı bir sonuç olarak değil, sonuca giden yolda bir durak olarak kabul edin. Hayatta hiç kimse her denemesinde başarılı olmamıştır. Thomas Edison dünyayı değiştiren buluşunu yapmadan önce tam 6000 kere denemiş ve başarısız olmuştur. Walt Disney, ilk işinden “hayal gücü olmaması” sebebi ile kovulmuş ve Mickey Mouse karakteri, büyük bir farenin kadınları korkutacağı nedeni ile reddedilmiştir. Steven Spielberg, öğrenme güçlüğü çeken öğrenciler sınıfına gönderilmiş ve sonra tamamen okuldan atılmıştır. Michael Jordan yeteneksiz bulunduğu için lise basketbol takımından atılmıştır.  Başarılı tüm insanların ortak noktası, başarısızlıklarından öğrenerek bir sonraki adıma devam etmeleri ve kendilerine olan inancı yitirmemeleridir.
4- Daha fazla başarısızlık elde edin
Aslında başarısızlık diye bir şey yoktur, sadece geri bildirim vardır. Ve başarılı insanlar sadece deneyenler arasından çıkar. Her deneme başarılı ya da başarısız bir sonuca yol açar. Sonuç başarısız olsa bile bir sonraki denemeye hazırlayacak deneyimler ekler bize. Örneğin bir sınava girdiğinizi ve istediğiniz puanı alamadığınızı düşünün. Sınava ikinci kere hazırlanırsanız, asla sıfır noktasından başlamayacaksınız. Her denemenizde zayıf yönlerinizi tespit edip bunları gidermek için gerekli çalışmaları yaparak hayal ettiğinizden bile başarılı olabilirsiniz.
5- Başarısızlığın Geçici Olduğunu Kavrayın
Hayat inişli çıkışlı bir yol. Geniş bir pencereden baktığımızda aslında birkaç küçük başarısızlığın hayatımızda çok fazla bir önemi yok. Yaşadığımız anda başarısızlık bize oldukça yakıcı duygular yaşatsa da geriye baktığımızda aslında bunların üstesinden geldiğimizi ve her başarısızlığın ardından mutlaka kendimize uygun farklı bir yol, bir çıkış yarattığımızı fark edebiliriz. Başarısızlığın yaşatabileceği olumsuz duygular canlıyken de bu durumun geçici olduğunu kavramak ve olaylara geniş bir pencereden bakmak oldukça önemlidir.
6- Olasılıkları Hesaplayın
Başarısızlık korkusunun en yaygın sebeplerinden biri, belirsizlik duygusudur. Özellikle iş ya da kariyer değiştirmek gibi hayatımızı kökten değiştirecek adımlar atmayı düşünüyorsak, alacağımız negatif sonuçlar bizi haklı olarak korkutacak ve güvende olma duygumuzu zedeleyecektir. Bu korku bizi çoğu zaman amacımızdan vazgeçirecek kadar büyük olabilir. Detaylı ve doğru bir planlama ile bilinmezlik korkusunun üstesinden gelmek mümkün. Hedefimiz doğrultusunda yapacağımız çalışmalar ve olası tüm senaryoları göz önünde bulundurmak zihnimizi rahatlatmak açısından oldukça faydalı. Alabileceğimiz tüm negatif sonuçları ayrıntılı olarak hesaplayıp her bir durumda ne yapacağımız konusunda planlama yaptığımız takdirde, bir süre sonra geleceğin bizi korkutmadığını hissetmeye başlarız. İdeal A senaryosu kadar, B ve C senaryolarımızın da bulunması, üzerimizdeki gerginliği azaltacak ve korkularımız yerine amacımıza odaklanmamızı sağlayacaktır.
7- Zihninizi Temizleyin
Bilim adamları, meditasyon uygulayan kişilerin büyük oranda daha az stres ve anksiyete bozuklukları yaşadıklarını, bunun yanında 3 haftadan fazla meditasyon yapan kişilerde fark yaratan bir oranda konsantrasyon artışı olduğunu gözlemlemişlerdir. Sabah kalktıktan sonra ya da gece yatmadan önce yapılan 30 dakikalık bir meditasyon, zihninizi berraklaştırdığı gibi, gün içerisinde karşılaşabileceğiniz zorluklar karşısında daha sakin ve çözüm odaklı olmanızı sağlayacaktır.
 8- Kişisel Gelişime Odaklanın
Hayat yüzde 10 başımıza gelenler, yüzde 90 bizim ona nasıl tepki verdiğimizdir. İnsanız, toplum içerisinde yaşıyoruz ve yetişkin olana kadar birçok yara alıyor, birçok korku biriktiriyoruz. Bazen çocukken yaşadığımız ve hatırlamadığımız bir olay, bazen de yakınlarımızın bizi korumak için söylediği ve genelde temkinli olmaya, risk almamaya yönelik sözler bilinçaltımıza kazınarak tüm davranışlarımızı belirleyen bir kişilik özelliği haline gelebiliyor. Kendimizde değişmez olarak kabul ettiğimiz birçok kişilik özelliği aslında yakından bakılırsa sebepleri tespit edilebilir ve dönüştürülebilir. Kendimizi daha yakından tanımak, sadece iş yaşamında değil hayatta başarının da anahtarı. Son yıllarda sayıları gittikçe artan kişisel gelişim kitapları ve eğitimlerinden size uygun bir tanesini seçerek başarıya doğru giden kişisel yolunuzu yaratabilirsiniz.
9- Eğitim Alın!
Seçtiğiniz amaca ulaşmak için eksiklerinizi tespit edip bu konuda eğitim almaya başlayın. Zamanımız bilgi çağı ve artık her konuda, her bütçeye uygun, dilediğiniz zaman ve istediğiniz mekanda katılım gösterebileceğiniz sayısız çevrimiçi kurs mevcut. Önünüzdeki tek engel yapamayacağınıza dair bahaneleriniz! Online eğitimlerin çoğunda kendi hızınızda ilerleyebiliyorsunuz. Haftada birkaç saatinizi ayırarak eksikliklerinizin üstesinden gelmeniz ve başarıya adım adım yaklaşmanız mümkün.
10- Gelecek Vizyonunuzu Oluşturun!
Nasıl bir gelecek istediğinizi ve o gelecek içinde kendinizi nasıl biri olarak gördüğünüzü hayal edin. Zihninizde somut kareler yaratın. Gelecekteki kendinizin filmini çekin ve her gün düzenli olarak izleyin. Örneğin amacınız kilo vermek mi, kendinizin forma girmiş halini ve o halinizle çevrenizden alacağınız tepkileri hayal edin. Hayalleriniz, onlara ulaşmak için atacağınız her adımı, gireceğiniz her zahmeti anlamlı kılacak ve sizi hedefe odaklı tutacaktır.
11- Tutkunuzu Keşfedin
Sizin için gerçekten anlamlı olanı ve sizde içten bir heyecan yaratını bulun ve o doğrultuda ilerleyin. Gerçekten başarılı ve fark yaratan insanlar, eleştirilere kulak tıkayıp kendi yolunu yaratanlardır. Kendi farkınızı ortaya çıkarmak için ise gerçekten sevdiğiniz, istediğiniz işi yapmanız önemli.  Tutkunuzun ne olduğunu bulmak aslında çok da zor değil. İnsanlar aslında sevdiklerini yapmazlar, iyi yapabildiklerini severler. Hangi alanda çok iyi olduğunuzu düşünün ve bunu nasıl işe dönüştürebileceğiniz üzerine kafa yorun. Bir işe dönüştürebileceğinizi asla düşünmediğiniz bir hobiniz, ya da kişisel özelliğiniz bile tutkunuzun işareti olabilir. Örneğin insanlarla sohbet etmeyi mi çok iyi beceriyorsunuz, bu özelliği ile kariyer yapan talk show’culara ne demeli? Veya pasta yapmayı mı seviyorsunuz? Bir aşçılık okuluna gitmeden kendi yaratıcılığı ile hobisini işe dönüştüren birçok başarılı pastacı var. Çocuklarla vakit geçirmeyi mi seviyorsunuz, belki de sizin için doğru kariyer yolu bir holdingde değil, bir anaokulundan geçiyor. Düşüncelerinizi kısıtlamayın. Yaratıcı olun ve tutkunuzu izleyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder