9 Temmuz 2018 Pazartesi

Euro NCAP Değerlendirme Kriterleri

Ä°lgili resim
Euro NCAP çarpışma testlerinden iyi bir derece almak otomotiv devlerinin yeni modelleri için büyük önem arz ediyor. Avrupa’nın alanında en prestijli kurumu Euro NCAP araçları değerlendirme kriterlerini değiştiriyor. Peki yeni kurallara göre araçlar nelere göre değerlendirilecek?
Önümüzdeki dönem için Euro NCAP birçok yeni kararın altına imza attı. Söz konusu kararlar otomobil endüstrisinde fabrikadaki üretim bandını etkileyeceği açık gözüküyor.
Meydana gelen trafik kazalarından sonra yaralıları güvenli bir şekilde araçtan çıkarmak genellikle sürece müdahele kısmının en zor anlarından bir tanesi. İnsanlar güvenlik adına otomobilleri hareket halindeyken her parçası dışarıdan gelecek darbelere karşı dayanıklı ve sağlam olmasını istiyor. Ancak kaza sonrası araç içinde mahsur kalma durumu oluşursa kaporta tek bir dokunuşla buz gibi dağılsın istenilebilir. Ancak bu isteğin altında da bir çelişki yatıyor. Euro NCAP de yeni getirilecek değerlendirme kriterleri arasında bu noktayı da dikkate almış. Kazanın ardından yaralının araçtan kolay bir şekilde çıkarılabilmesi adına otomobil devleri tarafından geliştirilen yeni teknolojiler, değerlendirmede o modeli bir adım öne geçirecek. Yani bu değerlendirmenin gelmesinin ardından artık otomotiv devleri bu problemi çözüm yolunda teknolojiler üretmesi üzerine çalışacak.
Çocuk Güvenliği İçin Yeni Kriter
1-5 yaş arası çocuğa sahip ebeveynler çocukların, en güvenli yerlerde bile kendilerine zarar verecek bir şey bulabilme potansiyelinin olduğunu bilirler. Dolayısıyla bu yaş grubundaki çocukların neyi yapıp yapmayacakları öngörülemiyor. Ancak hayal gücünün geniş olması ve sürekli çocukla meşgul olmanız durumunda kimi tahminlerde bulunulabilir. Çocukların araç camına sert ya da sivri bir cisimle vurması, sürücüye zarar verecek ve dolayısıyla sürüş güvenliğini tehlikeye sokacak davranışlarda bulunması, araç kapısını açmaya gayret etmesi, araç camını açması gibi birçok beklenmedik durum ile karşı karşıya kalınabilir. Bu noktada Euro NCAP, bundan sonra sürüş teknolojilerinde bu çocuk davranışlarına yönelik ortaya çıkacak problemleri bertaraf edecek yeni teknolojileri de değerlendirme kriterleri arasına sokacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder