6 Temmuz 2018 Cuma

Ağız Kokusu (Halitosis) Nedenleri ve Tedavisi

Günümüzde çoğu insanın sorunları arasında ağız kokusu da gelmektedir. İnsanların bazen bu durum yüzünden psikolojik problemler bile yaşayabilir. Bu durum halitosis olarak da bilinir. Ağız kokusunun hastalık olarak görülmesi zordur. Ama ağız kokusu önemli hastalıkların belirtileri olarak gözükmektedir.
Ağız kokusu, Fizyolojik ve Patolojik diye ikiye ayrılmaktadır. Fizyolojik olanı, dil sırtında üreyen bakterilerden ve sindirim kanalında biriken gazlar sebebi ile oluşmaktadır. Bunu önlemek amaçlı dil sırtını temizlemek ve ara sıra ağız gargaraları kullanmak bir çözümdür.
Ayrıca sakız çiğnemekte büyük oranda faydalıdır. Patolojik ağız kokusu ise en kötüsü olanıdır. Bu hastalar ya ağız kokusuna alışmışlardır yada farkında bile değillerdir. Ağız kokusunun sebepleri arasında birçok etmen bulunur. Bunlardan bazıları ise sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlardır.
Şeker hastalarının da ağız kokusu bulunmaktadır. Bu hastalık yüzünden oluşan ağız kokusu aseton gibidir. Önlemek amacı ile sakız çiğneyebilirler. Böbrek yetmezliği olan hastalarda ağız kokusu şiddetlidir. Koku bakımından balık kokusu gibi olduğu için kendisini ve etrafındaki insanları oldukça rahatsız eden bir durumdur.
Karaciğer yetmezliği olan hastalarda da ağız kokusu görülmektedir. Metabolizma bozukluğu olanlarda hastalarda da görülmektedir. Bu hastalarda ağız kokusu teşhisi ne kadar zor koyulsa da kokusu balık kokusu gibidir. Diğer durumlar ise açlık, ağız kuruması, oruçlu olmak gibi durumlar da gösterilebilir.
Tedavisi için dişlerinizi ve diş etleriniz korumanız gerekecektir. Diş iltihaplanması veya diş çürükleri ağız koksusunu arttıran önemli nedenler arasında yer alır. Ağız içi enfeksiyonların arttığı için ağız kokusuna neden olmaktadır. Diğer bir etmen ise ağzınızda olan köprü ve protezleri kontrol ettirmeniz gerekecektir.
Eskimiş köprü ve diş protezleri bir zaman sonra gıda birikmesi neden ile şiddetli ağız kokularına neden olur. Çözümleri arasında ağız kokusu için sakız çiğnemenizdir. Tükürük aslında ağız kokusunu önler. Bu yüzden tükürüğü arttırmak için sakız çiğnemeniz gerekecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder