8 Temmuz 2018 Pazar

JEOTERMAL ENERJİNİN ÖZELLİKLERİ VE AVANTAJLARI

Ä°lgili resim
Jeotermal enerji günümüzde fosil enerji kaynaklarına göre önemli avantajlar sunmaktadır. Yerli, yenilenebilir olması ucuzluğunun yanında çevre dostu bir enerji kaynağı olarak dünyada ve ülkemizde kullanım alanları oldukça gelişmiştir.Bu anlamda, Jeotermal enerjinin özelliklerini ve avantajları, Temiz, çevre dostu, yenilenen, tükenmeyen, yerli, dışa bağımlılığı olmayan ulusal kaynağımızdır.
Elektrik elde etme, ısıtma, soğutma, termal turizm, mineral-tuz eldesi, endüstride kullanım(entegre) gibi çok amaçlı olarak kullanma şansı yaratmakta olup topluma ve ekonomiye katkısı büyüktür. Bunun yanında fosil yakıtlara ve diğer alternatif kaynaklara göre çok ucuzdur. Yatırım ve işletme için yüksek ve özel teknoloji gerektirmez işletme maliyeti küçük olup yatırımlar kendilerini kısa sürede geri öder.
Isıtmada soba kültüründen kalorifere ve merkezi ısıtma şekline geçişle kentsel yaşamda konfor, temiz hava, ucuzluk, sağlıklı yaşam sağlar. Enerji ihtiyacını yerinde karşılayarak bölgesel gelişimi destekler, yanma-patlama tehlikesi olmayan hazır enerjidir, üretimi ve tüketimi kolaydır, istenildiği an kullanılır.

Çevresel Değerlendirme
Enerji kaynağı olarak kullanılan fosil yakıtlar yakılma olayından sonra ardında bir miktar katı ve gaz şeklinde artıklar bırakmaktadırlar. Bunlar herhangi bir şekilde değerlendirilemediği gibi çevre kirliliğine de neden olmaktadırlar. Sahalara göre değişiklik göstermekle beraber en önemli kirleticilerden biri olan CO2 çıkışı en az jeotermal enerjiden olmaktadır. Jeotermal enerjiye dayalı modern jeotermal santrallerde CO2, NOx, SOx atımı çok düşüktür. Merkezi ısıtma sistemlerinde ise
sıfırdır. Modern jeotermal santrallerinde, yoğunlaşmayan gazları buharın içinden alıp, kullanılmış jeotermal akışkan ile birlikte yeraltına geri veren reenjeksiyon uygulaması kirletici unsurların atmosfere ulaşmasını önlemektedir. Bu özellikler jeotermal enerjinin kullanımının çevre kirliliğinin önlenmesine katkı sağlaması bakımından önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder