28 Haziran 2018 Perşembe

Aşı tarihi

Ä°lgili resim
Aşılar hastalık önlemek ve hayatlarını kurtarmak en başarılı ve uygun maliyetli halk sağlığı önlemleri olduğu tespit edilmiştir. Bu, özellikle tüm dünya çocukları arasında geçerlidir. 20. Yüzyıl, bir kez tüm edildi hastalıkların son yarım üzerinde de ortak gelişmiş dünyada nedeniyle öncelikle yaygın aşılama için nadir oldu. Yüz milyonlarca hayat kurtarmak ve milyarlarca dolarlık kamu sağlık harcamalarında yaygın aşıları ile kaydedildi.

Çiçek hastalığı

20. Yüzyılda yalnız çiçek tahmini 300 ila 500 milyon ölümler için sorumlu. 1967 Yılında Dünya Sağlık Örgütü (who) tahmini 15 milyon kişi hastalığa sözleşmeli ve 2 milyon yıl öldü. 1970 Ve 80 's beri küçük çiçeği aşıları etkin kullanımı yoluyla dünyanın her yerinden tamamen eradike.

Çocuk felci

Çocuk felci bir çocuk için hayatın felç bırakabilir ciddi zayıflatıcı bir hastalıktır. II. Dünya Savaşı izleyen yıllarda çocuk felci veliler Amerika Birleşik Devletleri arasında en korkulan hastalık oldu.
1952'de çocuk felci kalıcı ABD'de tek başına 21.000 kişi felç. Çocuk felci karşı aşı geliştirme ile oranları fazla yüzde 99 oranında gitti.
Durumlarda yine dört ülkede – Afganistan, Pakistan, Nijerya ve Türkiye (şimdi bir yıl içinde hiçbir bildirimlerle) algılanır iken çocuk felci dünya çapında tamamen ortadan kaldırmak için mücadele ediyor.

Kızamık

Kizamik, çok yaygın ve bulaşıcı viral bir hastalık çocukluk olduğunu. Çocuklarda yetersiz beslenme, özellikle olanlarda tehlikeli olabilir. Kızamık, sağırlık, körlük, ensefalit ve ölüme neden olabilir.
Göre yüzde 78'i dünya çapında aşılama nedeniyle düştü 2000 ve 2008, kızamık ölenler arasında. Ancak, 20 milyondan fazla kişi Kızamık tarafından her yıl bulaşmış 164.000 ölümlerin 2008, özellikle çocuklar arasında çıkan devam.
Almanca Kızamık ya da kızamıkçık
Bu çocukluk nispeten hafif bir viral hastalıktır. Ancak, bu hastalık gebeliğin erken dönemlerinde sözleşmeli annelere doğan çocuklarda ciddi doğum kusurları neden olabilir. Bu Konjenital kızamıkçık Sendromu denir.
Kızamıkçık aşısı giriş 1969 yılında büyük ölçüde gelişmiş dünyada Konjenital kızamıkçık sendromu sıklığı azalttı. Tüm dünyada hastalık nedenleri hala yaklaşık 110.000 rağmen her yıl durumlarda ve körlük, sağırlık ve zeka geriliği binlerce daha neden olur.

Diptheria

Difteri, korkunç bir bakteriyel hastalık bir zamanlar. 1920'Lerde, difteri ABD'de yılda yaklaşık 100.000-200.000 kişi enfekte ve 13.000-15.000 öldürdü. Şimdi ABD'de nadir ama çocuklar arasında öncelikle gelişmekte olan ülkelerde her yıl 5.000 ölenler için sorumludur.

Boğmaca

Boğmaca veya boğmaca kasılma, kontrol edilemeyen haftalarca devam eden öksürük neden olur. Aşı gelişinden önce ABD tek başına yılda 200.000 kişi ortalama boğmaca bulaşmış. Enfeksiyona karşı aşı bir artış oranları azaldı ama boğmaca hala neredeyse 195,000 insanlar her yıl öldürür..

Aşı tarihi

Edward Jenner, İngiliz "ülke" hekim, Berkeley tarafından çiçek karşı geliştirilen ilk aşı yapıldı. O süt hizmetçi Inek Pox'u ile nispeten küçük çiçeği immün bulundu. O exudates ve salgıları antijenlere püstül dan dairymaid Sarah Nelmes el alıp 8 yaşında bir çocuk 14 Mayıs 1796tarihinde James Phipps kollarına takılı.
Çocuk küçük çiçeği bile altı hafta sonra aşı küçük su çiçeği virüsü ile enfekte anlayamadım bu yana aşısı etkili. Jenner buluşlarını 1798yılında yayınlandı. Muhalefetine rağmen kabul gören bir uygulama için yakında aşısı oldu.

Louis Pasteur

19. Yüzyılda zorunlu aşılama yasaları geçirilmiştir ve Louis Pasteur Jenner'ın fikri o (şimdi olarak adlandırdığı bir antitoksin) Kuduz aşısı denilen gelişmekte tarafından genelleştirilmiş. Ne zaman görece kısa bir süre içinde birçok yeni aşılar geliştirilmiştir İkinci Dünya Savaşı kadar sonra altın çağı aşı geliştirme gelmedi. Çocuk felci ve Kızamık gibi hastalıkları önlemede başarılarının tıp tarihi tamamen değişti.

Bağışıklama kampanyaları

1967 Yılında, DSÖ çiçek karşı kitlesel aşılama kampanyası öncülük etmiştir. On yıl içinde bu hastalığın varlığı dışında aşılanmamış.
Dünyanın hemen her bölgede yaygın olarak dağıtılan bir kez şimdi 1979 yılından bu yana ABD'de tanısı bir durumda olmayan ülkeler, sadece bir avuç mevcut virüs vahşi çocuk felci.
Kızamık, kabakulak, kızamıkçık, difteri ve boğmaca korkutucu salgın hastalıklar nadir salgınlar birkaç on yıl içinde düşürüldü.

Aşı türleri

  • Ölü aşılar - içeren aşılar mikroorganizmaları öldürdüler. Bu aşılar gribi, kolera, veba, Çocuk felci ve Hepatit A karşı içerir
  • Zayıflatılmış-aşı öldürücü özellikleri devre dışı bırakmak için zayıflatılmış canlı organizmalar içerir. Örnekler: sarı humma aşısı, kızamıkçık, kızamık, kabakulak, tifo, tüberküloz (Bacillus Calmette-Guerin ya da bcg) vs.
  • Toxoids – Bunlar organizma tarafından salgılanan Inaktif zehirli bileşiklerdir. Örnekler difteri, tetanoz vs.
  • Alt birim aşılar-Bunlar aşı bir parçası içerir. Örnekler: karşı hepatit B aşısı ile protein alt; karşı İnsan papilloma virüsü (hpv) virüsü gibi parçacık (vlp) aşı ve grip virüsü hemagglutinin ve neuraminidase altbirimden.
  • Konjuge aşılar-Bunlar polisakkarit dış kat proteinler ya da toksin ile içerir. '' Haemophilus influenzae'' tip B aşısı örnekler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder