27 Haziran 2018 Çarşamba

Kedi Irkları, Kedi Cinsleri, Kedi Türleri, Kedi Özellikleri,


Kedi Irkları, Kedi Cinsleri, Kedi Türleri, Kedi Özellikleri, Evcil Kediler listemizden herkese merhaba!

En iyi dostlarımız; Kedilerimiz… Kimisi miskin veya oyuncu, kimisi de bol tüylü veya tüysüz. Gerek karakterleri gerek fiziki özellikleriyle çeşitlenen kedi ırkları ve kendilerine has özellikleri saymakla bitmiyor.
Bu listemizde size tüm kedi türlerinin nereden geldiklerini,  tarihçelerini, kişilik ve fiziksel özelliklerini bir araya getirdik. Unutmayın; kedilerin karakter özellikleri tıpkı insanlarda olduğu gibi farklılık gösterir ve her kedinin karakteri kendisine hastır. Kedi ırkları listemizde yer alan karakter özellikleri herkesin kabul gördüğü standart bilgilerdir. Gelin bu özelliklerini birlikte inceleyelim;
1
Sphynx
Kedi Irkları - Kedi Cinsleri - Kedi Türleri - Kedi Özellikleri - Evcil Kediler - Sphynx - 1
Kedi ırkları listemize en ilginç, karizmatik ve en tüysüz dostumuzla başlamak istedik. İlk kez Kanada’da ortaya çıkan bu ırk doğal genetik mutasyon sonucu dünyaya gelmiştir. Sphynx kedileri tamamen tüysüz doğmaz. Tüylü olarak doğan bu dostlarımız zamanlar tüylerini ve bıyıklarını kaybeder. Fakat patilerinde, yüzlerinde ve kulaklarında ilk bakışta anlaşılamayacak çok kısa tüyler bulunur.
Çoğu hayvansever Sphynx’e baktığında çok agresif ve dost canlısı olmayan bir kedi görürler. Ancak düşünülenin aksine tüysüz dostlarımız tam bir ev kedisi. Sadık, zeki, oyuncu, sakin, dost canlısı ve cana yakınlığı ön plandadır.
2
British Shorthair
Kedi Irkları - Kedi Cinsleri - Kedi Türleri - Kedi Özellikleri - Evcil Kediler - British Shorthair - 2
Kedi ırkları listemizin ikinci sırasında şüphesiz bütün hayvanseverlerin ilgisini çeken British Shorthair var.  Şimdilerin miskin ev kedisi geçmişte kemirgenleri kontrol etmesi için kullanılmış. Kökü Roma’ya dayanan bu dostumuz zamanla insanlara alışarak onların en iyi dostu olmuş.
Gelişmiş burun ve çene kemikleri ile yuvarlak ve güçlü bir kafa yapısına sahip olan bu dostlarımız tatlılıkları ile her hayvanseverin gönlünü fethetmiştir. British Shorthair’ler sürekli sevgi görmek ister ancak bunu isterken de kendi kişiliğinden asla ödün vermez. Size aşırı ve sürekli bağımlı bir hali yoktur ve sahibini ara ara özgür bırakmayı sever.  Oldukça oyuncu ve hareketli olan bu dostlarımız temizliğine de son derece düşkündür.
3
Habeş Kedisi
Kedi Irkları - Kedi Cinsleri - Kedi Türleri - Kedi Özellikleri - Evcil Kediler - Habeş Kedisi - 3
Kedi ırkları listemizin üçüncü sırasında Etiyopya’dan gelen tarihin en eski kedi ırklarından bir tanesi var. Kökü 1800’lere dayanan Habeş Kedisi’nin ilk olarak İngilizler tarafından üretildiği bilinmektedir. Diğer adı Abyssinian olan dostumuz görüntüsünden de anlaşılacağı gibi oldukça kuvvetli ve atiktir. Oldukça yükseğe zıplayabilir, tırmanabilir.
Kaslı vücut yapısına sahip olan bu dostumuz üçgen ve sivri yapılı bir kafa yapısına sahiptir. Ayrıca sivri ve geniş yapılı olan kulakları oldukça duyarlıdır. Habeş Kedisi sahibine düşkündür ancak belli kuralları vardır. Sadece istediğinde kendini sevdirir.
4
İran Kedisi
Kedi Irkları, Kedi Cinsleri, Kedi Türleri, Kedi Özellikleri, Evcil Kediler - İran Kedisi - 4
Kedi ırkları listemizin dördüncü sırasında hayvanseverlerin favorileri arasında yer alan İran Kedisi var.  İlk olarak 1600’lerde Avrupa’da görülen bu ırkın kökeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak Ankara Kedisi ile İran’da ki uzun tüylü kedilerin çiftleşmesi sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Oldukça zeki, sıcakkanlı olan İran Kedileri ev ve aile ortamına son derece uyumludur. Tüy yumağına benzetilen bu ırkın tüylerinin altında kaslı ve güçlü bir vücut yapısı bulunur. Bu ırkın en dikkat çeken fiziki özelliği ise gözleridir. İri ve yuvarlak olan göz yapısı size üzgün ve sinirli izlenimi verebilir.
5
Ragdoll
Kedi Irkları, Kedi Cinsleri, Kedi Türleri, Kedi Özellikleri, Evcil Kediler - Ragdoll - 5
Kedi ırkları listemizin beşinci sırasında yer alan Ragdoll ırkı İran ve Ankara Kedilerine benzerliği ile ön plana çıkıyor. Amerikan menşeili olan bu ırk 1960’larda Ann Baker isimli bir kadın tarafından California’da üretilmiştir.
Oldukça sosyal olan bu dostumuz tam bir insan aşığıdır. Eğlenceli, sevecen ve sıcakkanlı kişiliği ile ünlenmiştir. Uzun tüylü kedi ırkları arasından yerini Ragdoll’ler eğimli bir çene yapısına, düz ve orta büyüklükte bir burun yapısına sahiptir.
6
Ragamuffin
Kedi Irkları, Kedi Cinsleri, Kedi Türleri, Kedi Özellikleri, Evcil Kediler - Ragamuffin - 6
Kedi ırkları listemizin altıncı sırasında yer alan Ragamuffin, Ragdoll ile aynı soydan gelmektedir.  Yani bir bakıma kuzeni denebilir. Ancak onları birbirinden ayıran şey tüylerinin rengidir. Özellikle çocuklarla çok iyi anlaşan Ragamuffin’ler evde bulunan diğer kedilerle de çok iyi anlaşır. Uysal, dost canlısı ve sıcakkanlı bir kişiliğe sahiptir.
Mıncıklamaya müsait yumuşak ve sarkık bir karın yapısına sahiptir. Kafa yapısı oldukça büyük olan bu ırkın boynu diğer kedilere göre oldukça kısadır ve bu da boylarını kısa göstermektedir. Yumuşak ve sık tüy yapısı kuyruğuna kadar devam eder
7
Scottish Fold
Kedi Irkları, Kedi Cinsleri, Kedi Türleri, Kedi Özellikleri, Evcil Kediler - Scottish Fold - 7
Kedi ırkları listemde bu aralar oldukça gündemde olan ve tartışılan Scottish Fold bulunuyor. Bazı bilim insanlarının kronik sağlık sorunlarının olduğu iddia ettiği bu ırk 1961’de İskoçya’da bir çiftlikte ortaya çıkmıştır. Kendinden kesik kulaklı doğan Susie adındaki kediden üretilmiştir ve bugüne kadar gelmiştir.
Rahat düşkünü olan Scottish Fold’lar ilgi görmekten ve oyun oynamaktan asla sıkılmaz. Ailedeki herkesle sorunsuz anlaşan bu sıcakkanlı ırk aile içindeki birini gerçek sahibi olarak görür ve ona özel bir sevgi besler.
8
York Chocolate
kedi ırkları - york chocolate - 8
Kedi ırkları listemizin sekizinci sırasında oldukça popüler bir ırk var. Maine Coon ve Amerikan çiftlik kedisinin çiftleşmesi sonucu York Chocolate ortaya çıkmıştır. İsmini de aldığı çikolata rengi sık ve uzun tüyleri son zamanlarda popüler olmasına neden olmuştur.
Yeni üretilen bu ırk sessiz ve sakin kişiliği ile ünlenmiştir. Yabancılara karşı hemen ısınamayan bu dostumuz aile içindeki sıcakkanlı tavırları evcil kediler arasında oldukça popüler olmasına neden olmuştur.
9
Korat
kedi ırkları - korat - 9
Kedi ırkları listemizde adını keşfedildiği şehirden alan bir dostumuz var. İlk olarak Tayland’ın Konrad şehrinde görülen bu ırk yüzyıllar boyunca el üstünde tutulmuştur. Bu tatlı dostumuz şans sembolü olarak kabul görmüş ve Tayland halkı tarafından yıllarca saygı ve sevgi görmüştür.
Özellikle çocuklarla çok iyi anlaşan bu ırk oldukça sessiz ve sakin bir karaktere sahiptir. Çoğunlukla miskin bir yapıya bürünen bu ırk ani hareketler ve seslerle arası pek iyi değildir. Uzun ve yumuşak tüy yapısı sevilmeye ve mıncıklamaya son derece müsaittir.
10
Ocicat
kedi ırkları - ocicat - 10
Kedi ırkları listemizin onuncu sırasında minik ve uysal bir “Yırtıcı” yer alıyor. Habeş ve Siyam kedilerinin genlerinin birleşiminden Ocicat ırkı ortaya çıkmıştır. Vahşi bir kedi olan Ocelat’a benzerliğinden Ocicat adını almıştır.
Özellikle tüy ve vücut yapısı yırtıcı bir kediyi andırmaktadır. Ancak bu dostumuz yırtıcılığın yanından bile geçemez. Oldukça dost canlısı, sevecek bir karakteri olan bu ırk sahipleri ile zaman geçirmeye bayılır. Yaşam süresi oldukça uzun olan bu son derece kaslı ve atik bir vücut yapısına sahiptir.
11
Van Kedisi
kedi ırkları - van kedisi - 11
Kedi ırkları listemizde sırada tanıdık bir isim var. Anavatanı Türkiye olan bu ırk adını aldığı Van bölgesinde keşfedilmiştir.  Safkan bir ırk olan Van kedisi ilk keşfedildiği zamanlarda oldukça dikkat çekmiştir. İngiltere’de çoğaltılmış ve bütün Avrupa’ya yayılmıştır.
Mavi – Yeşil olan müthiş ve eşsiz gözleri en dikkat çeken özelliğidir. Bembeyaz olan tüy yapısı ise güzelliğine güzellik katar. Bunun yanında iyi bir aile dostu olan bu dostumuz oldukça titiz, temiz, sevgi dolu, sıcakkanlı ve oyuncudur. Evcil kediler arasında oldukça popüler ve dikkat çekicidir.
12
Japon Bobtail
kedi ırkları - japon bobtail - 12
Kedi ırkları listemizde Korat gibi şansı ile ünlenen bir dostumuz daha var. 1968 yılında Asya bölgesinde keşfedilen Japon Bobtail inanışa göre bulunduğu yere şans getiriyor. Bu yüzden özellikle Asya bölgesinde oldukça seviliyor.
Tam bir sevgi delisi olan bu ırk aile yaşamı için oldukça uygundur. Son derece aktif ve oyuncu olan sevimli dostumuz kaslı ve atik bir vücut yapısına sahiptir. En dikkat çeken özelliği olan kısa ve içe dönük olan kuyruk yapıları sadece Bobtail ırkında görülür.
13
Amerikan Wirehair
kedi ırkları - amerikan wirehair - 13
Kedi ırkları listemizde çoğunlukla Amerika’da görülen bir ırk var. New York’da iki çiftlik kedisinin çiftleşmesi sonucu beklenmedik bir şekilde yeni bir ırk ortaya çıkmış. Özellikle tüyleri çok dikkat çekmiş, insanlar tarafından ilgi görmüş ve üretilmeye devam edilmiş.
Oyunculuğu ile şımarıklığı bir araya getiren Amerikan Wirehair’ler aynı zamanda oldukça meraklıdır. Aile ortamına bayılan bu sıcakkanlı ve sevecek karakteri ile herkesle çok iyi anlaşır.
14
Balinese
kedi ırkları - balinese - 14
Kedi ırkları listemizde sırada sağlık sorunlarına karşı oldukça hassas olan bir ırk var. Bu sevimli dostumuz ilk olarak Asya bölgesinde keşfedilmiş ve tüm dünyaya kendini sevdirmiş. Siyam kedisine tıpatıp benzese de onu ayıran tek şey uzun ve daha yumuşak olan tüyleridir.
Yalnızlıktan hoşlanmayan Belinese’ler kalabalık aile ortamı için oldukça uygundur. Hareketli, sevecen ve oldukça duyarlı olan bu ırk genetik yapısı sonucu sağlık sorunlarına karşı oldukça narindir.
15
Bengal Kedisi
kedi ırkları - bengal kedisi - 15
Kedi ırkları listemizde sırada uslu bir leopar var. 1950’ler de üretilen bu ırk ismini benzerliğinden ötürü Asyalı leoparların bilimsel adı olan Bengal’den almıştır. Kısa ve kalın bir tüy yapısına sahip olan Bengal kedisi tüy desenlerinden dolayı oldukça ilgi görmektedir.
Kas yapısının verdiği çeviklik, atiklik, hareketlilik ve güven ile birlikte bu ırk oldukça zeki, sıcakkanlı ve şefkatlidir. Aile ile arasını oldukça iyi tutan bu ırk eğitilmeye de açıktır.
16
Colorpoint Shorthair
kedi ırkları - colorpoint shorthair - 16
Kedi ırkları listemizde sırada rengi dışında Siyam kedisine oldukça benzeyen bir ırk var. Amerikan Shorthair ile Siyam kedisinin çiftleştirilmesi sonucunda İngiltere’de ortaya çıkmıştır. Özellikle kulakları oldukça hassas olan bu ırk her gün taranmaya/fırçalanmaya ihtiyaç duyar.
Oldukça hareketli ve meraklı bu olan bu dostumuz ile saatlerce oyunlar oynayıp güzel vakitler geçirebilirsiniz. Son derece sıcak, samimi ve sevecen olan Colorpoint Shorthair’ler ev ortamını çok sever. Ancak tüm ilgiyi kendinde görmek isteyen bu ırk biraz kıskançtır ve evdeki diğer kedi ve köpeklerle de pek iyi anlaşamayabilir.
17
Honey Bear
kedi ırkları - honey bear - 17
Kedi ırkları listemizde sırada bir laboratuvar kedisi var. Anne Baker tarafından yapılan araştırılmalar sonucu ortaya çıkan bu ırk kokarcadan dişi bir İran kedisine aktarılan genetik bilgiler sonucu ortaya çıkmıştır.
Bu dostumuz tam bir ev kedisidir. Evdeki diğer hayvanlarla ve çocuklarla çok iyi anlaşır. Neşeli ve sıcakkanlıdır. Ayrıca kendini sevdirmeye bayılır. Burnunu kokarcadan alan Honey Bear’lar genel olarak sakin bir karaktere sahiptir ancak meraklıdır.
18
Burmilla
kedi ırkları - burmilla - 18
Kedi ırkları listemizde sırada Asya kökenli bir ırk var. 1981 yılında erkek İran Chincilla’sı ve dişi Burmese’in çiftleştirilmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Kısa tüy yapısına sahip olan bu ırk uzun ve sivri kulakları ile dikkat çekmiştir.
Ufak bir vücut yapısına sahip olan bu sevimli dostumuz son derece oyuncu ve zekidir. Oldukça sessiz, sakin ve uysal bir yapıya sahip olan Burmilla’lar çocuklu aile ortamı için de oldukça uygundur. Ailedeki her birey ve evdeki diğer hayvanlar için çok iyi bir arkadaş olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder