18 Haziran 2018 Pazartesi

B12 vitamini eksiliği nasıl önlenebilir?

Ä°lgili resim
Kendinizi sürekli yorgun ve halsiz hissediyor, duygusal olarak bunalım yaşıyor, hatta depresyon tedavisi görecek kadar hayatla bağlarınızı kopuk hissediyorsanız, belki de sorununuz B12 Vitamini eksikliğidir. Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, AjansHaber’e B12 vitamini eksikliğiyle ilgili bilinmesi gerekenleri açıkladı.
VÜCUTTAKİ EN GEREKLİ VİTAMİN
B12 vitamini, vücut için çok gerekli bir vitamindir ve DNA sentezinde önemli bir role sahiptir, diyen Pınar Enç, sinir sisteminin normal fonksiyonunu sürdürmesi için gerekli olan B vitaminlerini depo edebilme özelliğine sahiptir, dedi.
SİNİRLERİNİZ HASAR GÖRÜR
B12 vitamin eksikliğinde sinir hasarı, kansızlık, unutkanlık, depresyon ve yorgunluk gibi sorunlar görülür. Bu hasarların önüne geçmenin yolu ise, düşük B12 düzeyinin erken teşhis edilmesi ve kalıcı bir hasar oluşmadan takviye alımına başlanmasıdır.
HAFIZANIZ ZAYIFLAR

Enç,  B12 vitamini eksikliğinin, hafızanın zayıflamasına da neden olduğunu belirtirken,  el ve ayaklarda görülen uyuşmanın nedeninin de B12 eksikliğinden kaynaklandığını söyledi. Enç, açıklamasını şöyle sürdürdü:
ÇOCUKLARDA ZEKÂ GERİLİĞİNE SEBEP OLABİLİR

“Çocukların zekâ düzeylerinde düşüklüğe neden olabildiği gibi, aynı zamanda konuşma ve yürüme gibi davranışların daha geç ortaya çıkmasına da neden olabilir. Pernisiyoz anemi, bir anemi türüdür. (Anemi, kanınızda normalden daha az sayıda alyuvar olması demektir). Pernisiyoz anemide, vücut yeteri kadar B12 vitaminine sahip olmadığı için yeterli miktarda sağlıklı alyuvar yapamaz.

MİDE KANSERİ RİSKİ ARTABİLİR

Vücudunuza oksijen taşıyacak yeterince alyuvar yoksa, kendinizi yorgun ve bitkin hissedebilirsiniz. Şiddetli ve uzun süren pernisiyoz anemi kalbe, beyne ve vücuttaki diğer organlara hasar verebilir. Pernisiyoz anemi aynı zamanda sinir hasarı, nörolojik sorunlar (depresyon) ve sindirim sistemi problemleri gibi başka komplikasyonlara da yol açabilir. Ayrıca, pernisiyoz anemili kişilerde mide kanserine yakalanma riski artabilir.”
YANLIŞ DİYET YAPANLAR, DİKKAT!
B12 eksikliğine, daha çok vejetaryen beslenenler ve sürekli yanlış diyet yapanların yakalandığını ifade eden Enç şöyle devam etti: “Dengeli bir beslenme programı uygulamayanlarda, yaşlılarda, emilim bozukluğu hastalıklarında, doğum kontrol hapı ve bazı ilaçların kullanımında, pankreas yetersizliğinde, bağırsak parazitleri ve bakterilerin varlığında B12 yetersizliği görülebilir.”
DEPRESYONDA MISINIZ?
Enç, bu belirtiler varsa mutlaka doktora başvurulması gerektiğini belirtti: “Direnç azalması, ağırlıkta azalma ya da artma, bazı hastalıkların gelişimi, sosyal aktivitede azalma, depresyon, demans yani bunama.”
BALIĞIN SUYUNU DÖKMEYİN!
B12 vitamininin suda eriyen bir vitamin olduğunu belirten Enç, besinlerin saklanması ve pişirilmesi sırasında da vitamin eksikliği görülebilir diyerek önemli açıklamalarda bulundu:
“Örneğin; ızgara ette yüksek ısı ve et suyunun damlaması ile sütte pastörize ve kaynama işlemlerinde, balığın pişirildikten sonra suyunun dökülmesiyle B12 vitamininin etkinliği oldukça azalır. Asit, alkali ve ısıya karşı dayanıksızdır. Kaynatma süresinin uzaması ve derecesinin yükselmesi, B12 vitamininin kaybını artırır. Karaciğerin suda haşlandıktan sonra suyunun dökülmesi, balık haşlandıktan sonra suyunun dökülmesi, yine B12 vitamini kaybını artıran sebepler arasındadır. Etler ızgara yapılırken, sıcaklık ve damlayan suyla B12 vitamininin yüzde 30’u, nemli sıcaklıktaysa yüzde 10-20’sinin kaybolduğu bilinmektedir. UHT sütlerdeki kayıp yüzde 7- 10 civarında iken, yüzde 30 kadarı da kaynamayla kaybolmaktadır.”
NASIL BESLENMELİYİZ?
Tüm bu olumsuz etkilerden uzak durmak için B12 vitamininden zengin olan başlıca besinleri yani et, süt, peynir, yumurta ve balığı hayatımıza sokmamız gerektiğinin altını çizen Enç, vejetaryenler içinse süt ürünleri ve yumurtayı önerebiliriz, dedi.
6 AYDA BİR B12 DÜZEYİNİZİ ÖLÇTÜRÜN

Son olarak önerilerde bulunan Enç, unutkanlık, dikkat dağınıklığı, halsizlik ve ileride karşılaşılabilecek daha ciddi problemlerin engellenmesi için B12′den zengin besinlerin ihmal edilmemesi ve 6 ayda bir, mutlaka B12 düzeyinin ölçülmesi yararlı olacaktır, dedi. 14 yaşından büyük olanlar için günde 2,4 mikrogram B12 alınması gereken vitamin düzeyinin, hamilelik döneminde 2,6 mcg ve bu miktarın emzirme döneminde 2,8 mcg olması gerektiğini vurguladı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder