28 Haziran 2018 Perşembe

YERYÜZÜNÜN IŞILDAYAN CANLILARI

YERYÜZÜNÜN IŞILDAYAN CANLILARI

Yeryüzünde bulunan canlıların mükemmel özelliklerinden biri de şüphesiz ışıl ışıl parlamaları. Bu özellik, deniz canlılarında, karada yaşayan canlılara göre daha fazla bulunur. Biyolüminesans özelliklerinden dolayı ışık yayan canlılar adeta kendilerine hayran bırakırlar.
  • 1 Star
Ostracodlar: Yakamızı Işıltısı
Yaygın olarak bilinen yakamoz durumu, Ay’ın suda oluşturduğu parıltı olarak bilinse de aslında suda yaşayan biyolüminesans özelliği ile parıldayan organizmalardır. Susam büyüklüğünde olduğu belirtilen ve diğer adı ostracodlar olan bu canlıların parlaması dişileri kendine çekmek içindir.
Denizanası
Bilindiği gibi kalbi ve beyni olmadan yaşayabilen bir canlı türüdür. Aynı zamanda kemiksiz ve saydam bir yapıya sahip olan denizanası besin olarak deniz canlılarını tüketiyor. Oldukça zehirli ve dokunulması ciddi derecede can yakıcı olan bu canlının ışık saçma amacı düşmanlarını kendisinden uzaklaştırmaktır.
Ktenofor
Tıpkı denizanası gibi olan ktenofor canlısı da şeffaftır ve ışık saçar.
Ateş Böceği
Işıldayan canlılar dediğinizde ilk akla gelen genelde ateş böceğidir. Karada yaşayarak bu özelliğe sahip olan nadir bir canlı olan ateş böceği kendisine eş bulmak için bu özelliğini kullanır. Bu özellik dişilerde tamamen bulunurken erkeklerin ise sadece bir kısmında görülür.
Halkalı Solucan
Adını vücudundaki halkalı yapıdan alan solucanların diğer bir adı poliketdir. Işıldama özellikleri ise bu tür solucanlarda değil türünün bazılarında görülür.
Mürekkep Balığı
Bir diğer ışıldayan canlı ise mürekkep balığıdır. Bu özelliklerini kendilerini korumak için kullanan mürekkep balıklarının yaşam alanları Hawaii olarak bilinir. Berrak denizlerde gece Ay ışığında kendini denizin dibindeki diğer canlılardan koruma amaçlı olarak kendilerini kamufle ederler.
Işık Mantarları
Panellus Stipticus adı verilen ışık mantarları, diğer ışıldayan canlılar gibi biyolüminesans özelliğine sahiptirler. Yağmur yağdıktan sonra ortaya çıkan bu mantar türü tıpta da kullanır.
Gümüş Renkli Balta Balığı
Hawaii de yaşayan balık türü kamufle olmak için ışıldama özelliğini kullanır. İsmini gümüş renkli görünümünden alan balta balığı, denizin dibinde yaşayan diğer canlılardan korunmak için bu özellikle kamufle olur.
Ateş Renkli Algler
Dinoflagellate adı verilen algler ışık saçan tek hücreli bir canlıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder