19 Haziran 2018 Salı

En büyük hayvan: Mavi balina

mavi balina

En büyük hayvan: Mavi balina

Gök balina olarak da bilinen mavi balina, bilinen en büyük hayvandır. En büyük hayvan olan mavi balina hakkında kısaca bilgi…
Dünya üzerinde yaşayan en büyük hayvanın bir deniz memelisi olan mavi balina (gök balina) olduğu bilinmektedir. Arktik Okyanus dışındaki tüm dünya denizlerinde yayılım gösterir. Tek bir yavru doğurur ve bu şekilde neslini sürdürür.
Olgun bir mavi balinanın uzunluğu kuyruk kısmından baş kısma kadar yaklaşık 23 ila 30,5 metre arası değişmektedir. Ağırlığı ise yaklaşık 150 tondur. Bu balinaların uzunluğu 8-10 katlı bir binanın uzunluğuna ve ağırlığı da 112 tane yetişkin erkek zürafanın ağırlığına denk gelmektedir. Son zamanlarda balina avcıları tarafından avlanan en yaşlı balina yaklaşık 25 metre uzunluğundadır. Dişi mavi balinalar genellikle erkek mavi balinalardan daha ağırdır. En ağır mavi balina dişi ve yaklaşık 176,792 kg ağırlığındadır.
Mavi balinaların baş kısmı oldukça geniştir. Örnek vermek gerekirse, hemen hemen 50 kişi, bir mavi balinanın ağzına rahatça sığabilir. Kalbi yaklaşık bir araba boyutundadır ve atardamarları insanların tırmanabileceği kadar geniştir. Özellikle suyun üstünden bakıldıklarında düz mavi ya da düz gri renkliymiş gibi izlenebilen mavi balinalarda hakim olan renk alacalı bir mavi-gridir. genellikle açık renkli zemin üzerindeki koyu renkli beneklerden oluşan alacalı görünümün yoğunluğu bireyden bireye değişebilir.
mavi balinaYeni doğmuş bir mavi balina 7,6 metre uzunluğunda ve ağırlığı bir filden daha fazladır. Bebek balinalar çok hızlı gelişim gösterir ve 7 ayda kendi başlarının çaresine bakabilecek duruma gelir. Bir bebek balina her gün neredeyse 379 litre anne sütü içer. Yetişkin bir mavi balina ise her gün 4 ton karides tüketir. Mavi balina, dünyanın ispermeçet balinasından sonraki en yüksek sesli ikinci hayvan türüdür. 80 yıla kadar yaşayabilecekleri öngörülen gök balinaların tek doğal düşmanı ise katil balinalardır. Diğer dişsiz balinalar gibi, gök balinalar da temelde zooplankton (özellikle kril) avlayarak beslenirler.
Dünyanın en büyük hayvanı denildiğinde akla ilk gelen hayvan dinozordur. Bir kara hayvanı olan dinozor, bir deniz hayvanı olan mavi balinaların yaklaşık yarı ağırlığı kadardır. En uzun dinozor 81 ton 647 kilogramdır. Dünyanın en büyük hayvanının bir deniz canlısı olması mantığa da uygundur. Çünkü kara hayvanları kendi ağırlıklarnı dengelemek zorundadır, fakat deniz canlıları sudan yardım alarak ilerleyebildikleri için çok daha fazla ağırlığı taşıyabilirler.
Gök balinaların toplumsal bir yaşamı pek yoktur. Tek başlarına ya da çiftler, daha çok anne ve yavrusu halinde yaşarlar. Çeşitli sesler çıkararak haberleşmek bireyler arasındaki çok önemli bir iletişim yoludur. Bunun dışında, görece seyrek de olsa su yüzüne sıçramak ya da kuyruk çıkarmak gibi davranışlar da sergileyebilirler. Gök balinaların karaya vurması çok nadir bir olaydır ve toplumsal yaşam tarzları nedeniyle de örneğin yunuslarda gözlenen toplu karaya vurmalar hiç görülmemiştir.
Dünyada 200 bine yakın mavi balina olduğu fakat günümüzde yalnızca 10 bin adet kaldığı düşünülüyor. Mavi balina 1960′tan beri nesli tükenmekte olan hayvanlar listesinde yer almaktadır. Koruma altında olsalar da denizlerdeki kirlenme ve giderek artan okyanus trafiğinin seslenişlerini boğarak eş bulmalarını güçleştirmesi gibi etkenler, gök balina nüfuslarının geri kazanılmasının önündeki engellerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder