29 Haziran 2018 Cuma

Dünyanın En Zeki 10 Hayvanı

Karıncalar

Karıncalar, hayvanlar arasındaki en büyük beyne sahip canlılar olmasalar da hareket, dokunma, koku ve ses içeren ayrıntılı bir iletişim sistemine dayalı karmaşık ve kolektif bir topluluk geliştirebilirler. Karıncalar tarım, çiftçilik, hemşirelik gibi faaliyetlerde bulunurlarken başka karıncaları da köleleştirerek bu faaliyetlerde kullanabilmektedir. Ayrıca binlerce kilometrelik alanı kaplayan bir Megapolis inşa ederek milyarlarca bireyin dahil olduğu bir süperkoloni oluşturabilirler.


Kargalar


Kargalar insanoğlunun varlığına ve yaşam şekline olağanüstü uyum gösteren bir kuş türüdür. Mükemmel bir belleğe sahip olan bu kuşlar, problem çözme yeteneğine de sahiptirler. Örneğin cevizi arabaların geçtiği bir yola atarlar ve tekerleğin üzerinden geçmesiyle kırılan cevizin içini yerler. Bir karga türü olan saksağan kendini aynada tanıyabilen tek kuş türüdür.

Su Samurları

Su samurları aynı çocuklar gibi çamurda ve suda oynamayı seven hayvanlar olarak bilinirler. Ancak su kenarlarının bu akıllı canlıları en sevdikleri yiyecek olan midyelerin kabuklarını taşla kıracak kadar ve ailelerinin yaşamaları için barınak yapabilecek zekidirler.

Domuzlar

Sanılanın aksine, domuzlar son derece akıllı ve oldukça temizdirler. Domuzların çamurda vakit geçirmelerinin nedeni, ter bezlerinin olmamasından dolayı kendilerini serin tutabilmektir. 1990′larda yapılan deneyler, domuzların sembolleri akıllarında tutarak daha sonra bu sembolleri bilgisayar kursörüyle eşleştirebildiklerini gösterdi. Bu deneyler aynı zamanda domuzların, şempanzeler kadar hızlı bir şekilde öğrenebildiklerini de göstermiştir.

Ahtapotlar

Ahtapotlar omurgalı hayvanlardan farklı olarak, çevrelerindeki nesneleri birer araç olarak kullanabilen tek omurgasız canlı türüdür. Dev Kuzey Pasifik Ahtapotu, kafadanbacaklılar arasındaki en zeki canlı türü olarak kabul edilmektedir. Ayrıca vücut dokularını değiştirerek ya da diğer hareketleriyle bazı bireyleri tanıyıp onlarla etkileşim kurabilirler.

Köpekler

Yüzyıllardır insanlarla iç içe yaşayan köpekler, bizden çok şey öğrendiler. Araştırmalar köpeklerin diğer tüm havyan türleri arasında insanları en iyi anlayan hayvanlar olduğunu gösteriyor. Üstün hafızaya sahip köpekler, bir çocuğun zekilik derecesinde düşünebiliyor ve bu sayede birçok sosyal beceri sergileyebiliyorlar. Border collie, Labrador ve Kaniş türü köpeklerin diğer köpek türlerine göre daha yüksek anlama kapasitesine sahip oldukları bilinmektedir.

Balinalar

Yetişkin erkek Sperm Balinaları 7.8 kg’lık ortalama beyinleri ile tüm canlılar arasında en büyük beyne sahiptirler. Ancak balinalar, eğitilebilme yeteneklerinin gerçek boyutlarını öğrenebilmek adına kontrol altında tutabilmek için çok büyüktürler. Bugüne kadar en kapsamlı şekilde incelenebilen balina türü olan Beluga Balina’sının insan mimiklerini taklit edebilecek kadar yüksek zeka belirtileri gösterdiği tespit edilmiştir.

Filler

Kara hayvanları arasındaki en büyük beyne sahip olan filler, yüksek seviye zekaya ve güçlü aile bağlarına sahiptirler. Asya Filleri, iç gözlem yapabilme yeteneği ve kendini çevre ile diğer bireylerden ayırıp bir birey olarak görebilme yeteneğine sahiptirler. Ayrıca hiçbir yardım almadan resim çizmek gibi yaratıcılık gerektiren bir sanatı da icra edebilirler. Bu devasa canlılar yakınlarının ölümlerinden dolayı yas tutan nadir canlı türlerindendir.

Yunuslar

Şişe burunlu yunuslar genetik olarak insanlara en yakın yunus türüdür. Yunuslar hayvanlardaki öz farkındalığın ana göstergesi olan ayna testi‘ni geçmeyi başaran tek deniz canlılarıdır. Yunuslar beslenmek için deniz tabanını kazarken burunlarını korumak için sünger kullanmayı düşünebilecek kadar zekidirler. Bilim adamlarının 2013 yılında gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre, yunuslar birbirlerine özel isimler vermektedir. Ve birbirlerine ıslık çalarak isimleriyle seslenmektedir. Başka bir araştırmaya göre ise aslında birer yunus türü olan Katil Balınalar, kendilerine özel lehçeleriyle bilgi birikimlerini ve kültürlerini nesilden nesile aktarabilmektedirler.

İnsansı Maymunlar

Büyük insansı maymunların, insanlardan sonra yaşayan en zeki canlı türü olduğu bilinmektedir. Büyük insansı maymunlar; Bonobolar, Şempanzeler, Orangutanlar ve Goriller olmak üzere dört türden oluşurlar. Bu maymun türleri birçok nesneyi araç olarak kullanabilmektedir. Örneğin çubuklarla karınca yakalayabilir ya da bir sudan geçmeden önce suyun derinliğini ölçmek için sopa kullanabilirler. İnsansı maymunlar, ailelerinin diğer üyeleriyle ve insanlarla iletişim kurma konusunda da oldukça beceriklidirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder